Ağır metallerle kontamine olmuş geniş bir gıda yelpazesi bulunmaktadır. Bunların arasında tahıllar, pirinç, buğday, yenilebilir kökler ve mantarlar gibi bitkisel kaynaklı ürünler ve balık, kabuklular ve yumuşakçalar gibi hayvansal kaynaklı gıdalar bulunmaktadır. Ağır metaller insan vücudu üzerinde toksik etkiye sahip kimyasal elementlerdir.
Bugün insanların cıvaya maruz kalmasının en yaygın yolu, metil cıva ile kirlenmiş deniz ürünlerini tüketmektir. Neredeyse tüm balıklar ve kabuklu deniz ürünleri eser miktarda metilcıva içerir. Metilcıva, cıvanın çok zehirli bir şeklidir. Bakterilerin su, toprak veya bitkilerdeki cıva ile reaksiyona girmesi ile oluşur. Bu bileşik hayvanlara verilen tahılları korumak için kullanılmıştır. Metilcıva zehirlenmesi, bu tür cıva ile işlenmiş tahılları yiyen hayvanların etlerini yiyen kişilerde meydana gelmiştir.
Cıva çevrede olduğu için yiyeceklerde de mevcut olabilir. Cıva toprakta, havada ve suda doğal olarak oluşabilir, ancak seviyeleri yerel alanların çevresel yapısına bağlı olarak değişir. Örneğin cıva, volkanik aktivite ve jeolojik hava koşulları gibi doğal kaynaklardan çevreye dağılabilir. Fosil yakıtların yakılması, imalat ve küçük ölçekli altın madenciliği gibi insan faaliyetlerinden kaynaklanan kirlilik nedeniyle çevredeki cıva seviyeleri genellikle daha yüksektir.
Cıvanın bir türü olan metilcıva mikroskobik organizmalar tarafından oluşturulur ve çevrede en yaygın olarak bulunan cıva şeklidir. Aynı zamanda cıvanın en zararlı formudur ve her yaştan veya sağlık durumundan insanlar için toksik olabilir. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), diyet takviyeleri ve kozmetikler dahil olmak üzere gıdalardaki cıva seviyelerini izlemekte ve düzenlemektedir.
Soğuk buhar oluşturma tekniğini kullanan atomik absorpsiyon spektrometrisi, genellikle çözeltideki düşük cıva konsantrasyonlarını belirlemek amacı ile kullanılmaktadır. Bu tekniğin tespit limitleri 1-0,05 ng arasındadır.
Soğuk buhar atomik absorpsiyon spektrometresi ile doğal sularda litre başına nanogramın altındaki seviyelerdeki cıvanın analizi, büyük numune hacimleri gerektirir. 10 pg'den daha iyi tespit sınırlarına sadece bazı yeni enstrümantasyonlar ile ulaşılmıştır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen gıda ve yem analizleri hizmetleri arasında, ağır metal analizleri kapsamında cıva analizleri de bulunmaktadır.
Besin güvenliği ve kalite testleri, sektördeki yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olur.
Test süreçleri, ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmasını sağlayarak sektördeki en iyi uygulamaları oluşturur.
Test süreçleri sayesinde olası hatalı üretimler ve geri çağırmalar önlenerek maliyetler düşürülür.
Potansiyel sağlık risklerini tespit ederek, ürünlerin güvenli bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlar.
Yasal düzenlemelere uygunluk sağlanarak, ürünlerin güvenli ve hukuki açıdan geçerli olmasına katkı sağlanır.
Global sağlık ve güvenlik standartlarına uyumlu ürünler, uluslararası pazarda markanın tanınırlığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu