Kurşun, arsenik, cıva, alüminyum, çinko, krom ve demir gibi ağır metaller genel olarak, ruj, beyazlatıcı diş macunu, göz kalemi ve tırnak boyası gibi çok çeşitli kişisel bakım ürünlerinde bulunur. Bunlardan bir kısmı kasıtlı olarak ürün formülasyonuna ilave edilirken, bir kısmı kirletici maddelerdir. Ağır metallere maruz kalma, üreme, bağışıklık ve sinir sistemi toksisitesi dahil olmak üzere insanlarda birçok sağlık sorunları ile ilişkilendirilmiştir.
Bazı metaller vücudun normal fonksiyonlarında önemli roller oynar. Örneğin kanın oksijenlenmesi için demir gereklidir. Ancak bu metaller gereğinden fazla biriktiği zaman ciddi olumsuz etkileri olmaktadır. Kurşun ve cıva gibi bazı metallerin ise vücutta normal fiziksel işlevleri yoktur.
Yapılan araştırmalara göre kanserli meme biyopsileri, kanserli olmayan biyopsilere göre daha yüksek demir, nikel, krom, çinko, kadmiyum, cıva ve kurşun birikimi göstermektedir. Ayrıca bazı metaller, bazı meme kanseri hücrelerinin varlığında östrojen gibi davranır. Östrojen hormonu, kadınlara özgü cinsiyet karakterlerinin oluşmasını sağlayan bir hormondur. Ayrıca güneş kremi, fondöten, oje, ruj ve beyazlatıcı diş macunu dahil olmak üzere bir dizi kozmetik üründe kirletici metaller bulunmuştur. Pamuk tohumu yağları ve pirinç türevleri gibi bitki kaynaklarından elde edilen çeşitli bileşenler ayrıca kurşun ve cıva gibi ağır metaller içermektedir.
Bazı metaller kimyasal birleştirme işleminin kirleticileri iken, bazı metaller renklendirici olarak işlev görür. Örneğin, krom çok az sayıda üründe renklendirici olarak kullanılır ve demir oksitler göz farı, allık ve kapatıcılarda yaygın olarak kullanılan renklendiricilerdir. Bazı alüminyum bileşikleri dudak parlatıcılarında, rujlarda ve ojelerde renklendiricidir. Ayrıca bazı renk katkı maddeleri, arsenik, kurşun ve cıva ile kontamine olabilen ağır metallerle kontamine olabilir.
Kurşun, ruj dahil birçok renkli kozmetikte potansiyel bir safsızlıktır. Kurşun, öğrenme, dil ve davranış problemleriyle bağlantılı, iyi bilinen ve kanıtlanmış bir nörotoksindir. Cıva, sinir sistemi toksisitesinin yanı sıra üreme, bağışıklık ve solunum toksisitesi ile bağlantılıdır ve aynı zamanda bir çevre sağlığı sorunudur. Alüminyum bazlı bileşiklerin toksisiteleri değişir, ancak bazıları nörotoksisite, gelişimsel ve üreme toksisitesi ve kanserle bağlantılıdır. Krom, sistemik toksisitenin yanı sıra bağışıklık ve solunum toksisitesi ile güçlü bir şekilde bağlantılıdır.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen kozmetik testleri arasında, ağır metal testleri de bulunmaktadır.
Önceden yapılan güvenlik testleri, geri çağırma veya telafi maliyetlerini düşürür.
Kozmetik ürünlerde uluslararası güvenlik standartlarına uyum, firmanın global pazarda tanınırlığını artırır.
Güvenli ve etkili ürünler, hedef kitlenin beklentilerini karşılayarak doğru kitleye ulaşmayı sağlar.
Kozmetik testleri, kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine ve korunmasına katkıda bulunur.
Test süreçleri, üretim sürecindeki eksiklikleri belirleyerek daha verimli bir akış sağlar.
Kozmetik testleri, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu sağlar ve kaliteyi artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu