Kişisel koruyucu ekipman kapsamında güvenlik ayakkabıları için Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen birçok standart bulunmaktadır. Bunların bir kısmı temel gereklilikleri içerirken bir kısmı da ayakkabıların üst kısımları ve dış tabanları için ilave gereksinimler içermektedir. Örneğin üst kısımlar için su nüfuzu ve emilimine yönelik, dış tabanlar içinse sıcak temasa karşı direnç ve akaryakıt (fuel oil’e) direncine yönelik standartlar geliştirilmiştir.
Bunlardan ilki olan su nüfuzu ve emilimine yönelik standart sadece Sınıf I ayakkabılara (deriden, kumaştan veya sentetik sayadan yapılmış ayakkabılara) uygulanabilir. İki dış taban gerekliliği ise (yani sıcak temasa karşı direnç ve akaryakıt direncine yönelik gereklilikler ise Sınıf I ve Sınıf II ayakkabılara (tamamen polimerik kalıplanmış ayakkabılara) uygulanabilir.
Akaryakıt ve ilgili solventler ayakkabı tabanları üzerinde zararlı etkiye sahip olabilir. Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından geliştirilen standartlarda, tabanın akaryakıt ile temas edebileceği durumlara yönelik güvenlik ayakkabılarına uygulanacak gereklilikler açıklanmaktadır. Bu ayakkabılar örneğin ISO 20345 veya ISO 20344 standartlarına uygun şekilde test edildiğinde, belirlenen sıvıya bir süre batırıldıktan sonra bir taban numunesinin hacmindeki artış belirlenebilir. Hacimdeki herhangi bir artış (veya şişme) yüzde 12’den fazla olmamalıdır.
Bu testler yapılırken, dış tabandan 16 mm çapında ve 4 mm kalınlığında iki silindirik numune kesilir. Bu test parçalarının ilk ağırlık ölçümleri havada ve damıtılmış suda yapılır. Bu şekilde, hacimdeki herhangi bir değişiklik su yer değiştirme yöntemiyle hesaplanır. Numuneler daha sonra 22 saatlik bir süre boyunca 23 derecedeki belirlenmiş test sıvısına daldırılır ve ardından hava ve su içinde yeniden tartılır. Numunenin hacmindeki değişiklik bu okumalar ile belirlenir.
Bu testten sonra test parçası hacim olarak yüzde 1’den fazla küçülürse veya sertliği belirlenen değerden fazla artarsa, ISO 20344 standardında açıklanan yönteme uygun olarak başka bir test yapılması gerekir: büzülen veya sertleşen dış taban malzemelerine yönelik test.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında polimer testleri kapsamında, akaryakıta karşı direnç testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin dayanıklılık testleri, sektörün kalite standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Dayanıklı ve sağlam malzemeler, üretim süreçlerinde verimliliği artırır ve maliyetleri düşürür.
Dayanıklı malzemeler, bakım ve onarım maliyetlerini düşürür.
Sağlam malzemelerle üretilen makineler, çalışanların güvenliğini ve motivasyonunu artırır.
Yüksek performanslı ve dayanıklı ürünler, pazarda rekabetçi bir avantaj sağlar.
Ürünlerin kalite kontrol süreçlerinin iyileştirilmesi, üretim hatalarını azaltır ve verimliliği artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu