Farklı akaryakıt ürünlerinin kullanılacağı bir laboratuvar tasarlamak için, öncelikle başta “NFPA 45 Kimyasalların kullanıldığı laboratuvarlar için yangından korunma standardı” olmak üzere ilgili standartlara uyulması gerekir.
Laboratuvar tasarımında dikkate alınması gereken ilk koşul, mümkün olduğunca, otomatik ve arızaya dayanıklı sistem kontrollerini kullanmaktır. Bunun yanı sıra bir laboratuvar tasarımı şu hususları içerir:
Akaryakıt test ve analizlerinde kullanılacak laboratuvarlarda temel adım güvenliği sağlamaktır. Herşeyden önce tüm kontrol sistemleri, ilgili standartlara ve yasal düzenleme esaslarına uygun şekilde planlanmalı, tasarlanmalı, edinilmeli, yürütülmeli ve sürdürülmelidir. Petrol ürünleri toksik, patlayıcı, yanıcı ve çevreye zarar veren özellikleri nedeniyle oldukça tehlikelidir.
Laboratuvarların mekanik tasarımında, ısıtma, havalandırma ve klima sistemi (HVAC) açısından, laboratuvar çalışma sıcaklığı, laboratuvardan havanın devridaimi, egzoz, enerji geri kazanım sistemleri ve yüksek performans ve sürdürülebilir bina gereksinimleri dikkate alınmalıdır.
Laboratuvarların elektrik tasarımında, birincil güç dağıtımı, yedek jeneratör, servis giriş iletkenleri, laboratuvar ekipman transformatörü, aydınlatma, elektrik çıkışları ve anahtarları, tesis topraklama, ekipman topraklama çubuğu ve yıldırımdan korunma dikkate alınmalıdır.
Bu laboratuvarlar, yakıtlar ve yağlama yağları dahil olmak üzere temel laboratuvar gereksinimleri için gerekli tüm testleri gerçekleştirecek şekilde boyutlandırılmalıdır. Bu laboratuvarda tipik olarak test edilen yakıtlar ve yağlayıcılar şunlardır: havacılık benzini, havacılık türbin yakıtı, biyoyakıtlar, biyokütle yakıtı, biyodizel, dizel yakıt, etanol, benzin, ağır distilatlar, gazyağı, LNG ve LPG, doğal gaz, petrol ve ham petrol hammaddeleri, petrol koku ve uçucu kül ve kayganlaştırıcı yağ.
Bu sayılan yakıtların ayrı ayrı test edilmesini sağlamak için genelde iki test odasına sahip bir laboratuvar tasarlanır. Bir oda büyüktür ve laboratuarın bitişiğinde bir flaş odası ve denge odası olur. Diğer oda, büyük odaya bitişiktir. Her iki laboratuvar alanı, sayılan yakıtları test etmek için kurulur.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, akaryakıtlar için laboratuvar tasarımı hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji verimliliği artırıldıkça işletmeler daha az enerji harcayarak maliyetleri düşürür ve kârlılığını artırır.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, firmaların daha düşük maliyetle üretim yapmalarını sağlar, bu da rekabet avantajı sunar.
Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik politikaları, uluslararası pazarda firmanın tanınırlığını ve itibarı artırır.
Enerji yönetimi sürecindeki iyileştirmeler, operasyonel verimliliği artırarak tüm iş süreçlerini optimize eder.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu