Petrol piyasası kanunu gereğince, piyasada devamlılığın sürmesi, kriz ve olağanüstü durumlarda risklerin önüne geçilmesi ve uluslararası anlaşmalar uyarınca olağanüstü durum petrol stokları ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesi amacı ile bir önceki yıl günlük ortalama kullanımının içindeki net ithalatın en az doksan günlük miktarı kadar petrol stoğu tutulur.
Ulusal petrol stoğunu sağlamak için, rafineri, akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansı sahipleri, tükettikleri günlük ortalama yakıt miktarının minimum yirmi katını kendi depolarında veya lisanslı depolama tesislerinde, topluca veya statülerine uygun şekilde ayrı ayrı bulundurmak zorundadır.
Akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansına sahip olan işletmelerin toplam stoğunun yirmi günlük kısmı, bu işletmelerin minimum işletme stoğu olarak kabul edilir ve ulusal petrol stoğundan s ayılır.
Esasen ulusal petrol stoğu şunlardan oluşmaktadır:
Ulusal petrol stoğu kapsamında yükümlülük stoklarını tutacak lisans sahipleri rafinerici ile akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansı sahipleri olarak belirlenmiştir. Bu lisans sahipleri, tükettikleri günlük ortalama ürün miktarının en az yirmi katını kendi depolarında veya lisanslı depolama tesislerinde ayrı ayrı bulundurmakla yükümlüdür.
Kısaca petrol piyasasını düzenleyen yasal düzenlemeler paralelinde rafineriler ve akaryakıt dağıtım şirketleri, kriz ve olağanüstü haller için belli miktarda stok tutmak zorundadır. Ulusal stok hesabı ve lisans sahiplerinin tutmakla yükümlü olduğu petrol stoku hesaplama yöntemi, ilgili yasal düzenlemelerde yer almaktadır.
Ulusal stok hesabında, bayilere yapılan ikmaller, serbest kullanıcılar ile deniz ve hava araçlarına yapılan tüketim amaçlı ikmaller yurtiçi tüketim olarak kabul edilir. Rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahipleri arasında yapılan petrol hareketleri ve askeri amaçlı satışlar yurtiçi tüketim hesabına dahil edilmez. Lisans sahiplerinin tutmakla yükümlü olduğu petrol stokunun hesaplanmasında ise, rafinerici, akaryakıt ve LPG dağıtıcı lisansı sahipleri tarafından yapılan ihracat, transit ve askeri satış miktarı ile aynı tür lisans sahiplerinin birbirleri arasındaki yaptığı satışların dışındaki miktar kullanılır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen enerji gözetim hizmetleri arasında, akaryakıtlar için stok gözetim hizmetleri de bulunmaktadır.
Enerji kaynaklarının doğru yönetimi, enerji tedarikindeki kesintileri azaltarak müşteri memnuniyetini artırır.
Enerji tasarrufu sağlayan çözümler, iş yerinde çalışanların daha sağlıklı bir ortamda çalışmasını sağlar, bu da motivasyonu artırır.
Enerji yönetimi risklerini etkili bir şekilde azaltarak, enerji tedarikinde yaşanacak olası krizlere karşı daha hazırlıklı olunur.
Enerji kaynaklarının etkin kullanımı, firmaların daha düşük maliyetle üretim yapmalarını sağlar, bu da rekabet avantajı sunar.
Enerji verimliliği artırıldıkça işletmeler daha az enerji harcayarak maliyetleri düşürür ve kârlılığını artırır.
Enerji kaynakları yönetimi, sistematik bir kalite yönetimi yaklaşımıyla daha verimli hale gelir, süreçlerdeki hatalar minimize edilir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu