İlaçların içeriğinde genelde birkaç bileşen bulunmaktadır. Aktif farmasötik bileşenler, birincil bileşendir. Diğer bileşenler ise kısaca eksipiyanlar olarak bilinen yardımcı farmasötik bileşenlerdir ve bunların her zaman biyolojik olarak güvenli olması gerekmektedir. Eksipiyanlar genel olarak bir ilacın değişken bir bölümünü oluşturmaktadır. İlaçta kullanılan bu bileşen karışımını optimize etme ve birleştirme sürecine de formülasyon denmektedir.
Örneğin, aktif farmasötik bileşen bir katı ise ve ilacın şurup gibi sıvı bir dozaj formuna sahip olması isteniyorsa, eksipiyanlar şurubu formüle etmek için kullanılan sıvılar olmaktadır.
Genelde aktif farmasötik bileşen ve hammadde terimleri benzer kullanımı nedeniyle karıştırılmaktadır. Hammadde, bir aktif farmasötik bileşen yapmak için baz olarak kullanılan kimyasal bileşikleri ifade etmektedir. Aktif farmasötik bileşenler, ilaç firmalarının tesislerinde bu hammaddeler kullanılarak üretilmektedir. Aktif farmasötik bileşenler üretmek için çoğu zaman bir reaksiyon yeterli olmamakta, bunun yerine birkaç kimyasal yöntem kullanılmaktadır. Bir hammaddeden aktif farmasötik bileşen elde etme sürecindeki kimyasal bileşiğe ara ürün denmektedir. Bazen hammaddenin aktif farmasötik bileşene dönüşme sürecinde onun üzerinde ara maddeden geçilmektedir. Bu uzun üretim sürecinden sonra, hammadde yüksek bir saflık derecesine ulaşıncaya kadar saflaştırılmakta ve sonunda aktif farmasötik bileşen elde edilmektedir.
Bu uzun süreçte farmasötik sanayine yönelik iyi üretim uygulamaları (GMP), üretici firmaya güvenilir ve kaliteli ürün üretme imkanı sağlamaktadır. İyi üretim uygulamaları (GMP), bir ilaç firmasnın üretim süreçlerinde karşılaması gereken minimum standardı tanımlamaktadır. Avrupa İlaç Ajansı, bu standartlara uygunluğu doğrulamak için denetimleri koordine etmekte ve Avrupa Birliği ülkelerinde bu faaliyetlerin uyumlaştırılmasında kilit bir rol oynamaktadır.
Dünyanın her yerinde, Avrupa Birliği pazarı için ilaç üreten firmalar farmasötik sanayine yönelik iyi üretim uygulamalarına uymak zorundadır. Bu uygulama ile sürekli yüksek kalitede, kullanım amaçlarına uygun ve klinik araştırma gerekliliklerine uygun ilaç ve aktif farmasötik bileşenler üretilmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, aktif farmasötik maddeler, farmasötik sanayine yönelik iyi üretim uygulamaları (GMP) hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal testler, sektör genelindeki güvenlik ve kalite standartlarının belirlenmesinde önemli rol oynar.
Kimyasal bileşenlerin doğru test edilmesi, markaların hedef kitlesine güvenli ve kaliteli ürünler sunmasına yardımcı olur.
Kimyasal maddelerin yasal gerekliliklere uygunluğu test edilerek, ürünlerin hukuki uyumlu olması sağlanır.
Kimyasal testler, hatalı ürünlerin piyasaya sürülmesini engelleyerek gereksiz maliyetleri ortadan kaldırır.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu