EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Alerjik Dispers Boyarmaddeler Testi

Sentetik bir yapıya sahip olan ve suda az çözünen dispers boyalar, polyester kumaş üzerinde istenen haslıkta ve uygun renklerde kullanılan bir boyarmadde sınıfıdır. Boyama işlemi, dispers boyalar ile yüksek sıcaklıkta yapılmaktadır.

Polyester liflerin boyanması kolay değildir. Bunun başlıca nedeni yüksek hidrofobik karaktere ve düşük nem çekme oranına sahip olmasıdır. Bu nedenle polyester liflerinin boyanmasında dispers boyarmaddeler daha fazla tercih edilmektedir. Bu boyarmaddeler, polyester lifleri üzerinde uygun haslık değerlerine ve yeterli renk paletine sahiptir. Dispers boyarmaddeler piyasada sıvı veya toz durumunda bulunmaktadır. Yarısından fazlası basit azo bileşikleridir.

Dispers boyalar genelde sentetik elyafları boyamak için kullanılmaktadır. Bu tür boyaların bir kısmı insan cildi üzerinde hassaslaştırıcı (alerjik) etkiye sahiptir. Bu nedenle tekstil ürünlerinde kullanıldıkları zaman olası bir tehdit olarak kabul edilmektedir. Uzmanlar bu hassaslaştırıcı dispers boyaların cilt ile doğrudan temas eden tekstil ürünlerinde kullanılmamasını önermektedir. Bu boyalar, malzeme bileşimleri, toksikolojik maddeler veya safsızlıklar yüzünden insan sağlığı için tehlike oluşturmaktadır.

Ancak alerjenik dispers boyarmaddelerin tekstil ürünlerinde kullanımına yönelik bir yasal düzenleme yoktur. Bu tür hassaslaştırıcı dispers boyalar, genelde çoraplar, taytlar, bluzlar ve iç çamaşırlarında kullanılmaktadır. Bu dispers boyaların değerlendirilmesi, çözücüler içinde özütleme ile yapılmaktadır ve testlerde sıvı kromatografi - kütle spektrometrisi yöntemi kullanılmaktadır.

Çeşitli alerjenik dispers boyarmaddeleri test etmek için genel olarak şu standartlara başvurulmaktadır:

  • DIN 54231 Tekstil - Dispers boyarmaddelerin tespiti
  • 64 LFGB B, 82.02-10 Tekstilde dispers boyaların tespiti

Alerjik dispers boyarmaddelerin sayısı 20’nin üzerindedir. Bu boyalar, insan vücudunda veya hayvanlarda deri, mukoza veya solunum yolu alerjisine neden olmaktadır. Bu boyalar esas olarak polyester, poliamid ve selüloz asetat elyafın boyanmasında kullanılmaktadır.

Uygulanan alerjik boyarmadde testleri, tekstil ürünlerinde hangi tür ve seviyelerde dispers boyaların olabileceğini belirlemeye yöneliktir. Bugün hala organik ve suda çözünür boyalar olan dispers boyarmaddeler ile polyester, naylon ve akrilik elyaflar boyanmaktadır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, alerjik dispers boyarmaddeler testi hizmetleri de vermektedir.

 

Alerjik Dispers Boyarmaddeler Testi Alkilfenoller (AP) ve Alkilfenol Etoksilatlar (APE) Aminoazobenzen Testi Azo Boyarmadde Testi BHT İçeriği Testi Bisfenol-A Testi Biyosit Testi Dimethyl Fumarate (DMF ve DMFA) Testleri Ekstrakte Edilebilen Ağır Metaller (Asidik Ter Çözeltisinde) Elyaf Analizi ve Kalitatif Değerlendirme Elyaf Kompozisyonu Testi Fitalat Testi Formaldehit Testi Kalaylı Organik Bileşikler Testi Kanserojen Dispers Boyarmaddeler Testi Kanserojen Madde Testi Klorofenoller (PCP, TCP, TECP) Klorlu Organik Taşıyıcılar Koku Testi Kozmetiklerde Serbest Formaldehit Testi Krom (VI) Testi Çocuk Metal Aksesuarları ve Metal Ürünlerinde Kurşun Testi Metal Olmayan Çocuk Aksesuarlarında Kurşun Testi İplik Numarası Testi Lif Sayısı Testi Nem Oranı Testi Nikel Miktarı Testi O-Fenilfenol Testi Oyuncak Güvenliği (Parmak Boyaları) Pamukta Merserizasyon Perflorlanmış Tensidler (PFOS ve PFOA) Pestisit Testi pH Değeri pH Değeri, Fischer Çözeltisi Yöntemi Pigmentler ve Dolgu Maddeleri İçin Sulu Bir Süspansiyonun pH Değeri Testi Plastiklerde Kadmiyum Testi Poliaromatik Hidrokarbonlar (PAH) Testi Poliklorlu Bifeniller Primer Aromatik Aminler Testi PVC (Polivinil Klorür) Testi Su Kalitesi Testi (Toplam Kalsiyum ve Magnezyum) (EDTA Titrimetrik Metod) TCMTB (2-Thiocyanomethylthio Benzothiazole) Testi Toksik Ağır Metaller Toplam Kurşun Miktarı Triklosan Testi Vinil Klorür Testi Organik Maddeler Testi Yağ Oranı Testi Yanmazlık Apresi Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Pamuk ve Polyester Hariç Sentetikler İçin) Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Polyester İçin)

Alerjik Dispers Boyarmaddeler Testi Yararları


Yasal Uyum Sağlar

Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Çevresel Etkiyi Azaltır

Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.

Süreç İyileştirmeleri

Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, çevresel etkilerin azaltılmasına yönelik iyileştirmeler sağlar. Bu, işletmenizin sürdürülebilirliğine katkıda bulunur.

Rekabet Avantajı Sağlar

Kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, markanızı rakiplerinizden ayırır. Çevre dostu ürünler, günümüz pazarında büyük bir değer taşır.

Olası Riskleri Azaltır

Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu