EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Alkali Damlatma Haslığı

Alkali su, bir miktar bazik olan sudur. Kalsiyum, magnezyum veya bikarbonat gibi temel mineraller içermektedir ve bu bileşikler çözeltideki hidrojen iyonlarına bağlanarak suyu daha bazik hale getirmektedir. Doğal alkali su kaynakları genelde pınarlar veya yer kabuğunun altındaki doğal su kaynaklarıdır. Suyu daha basit hale getirmek için suya mineral ilave edilmektedir. Su iyonize edilebilir, yani hidrojen ve hidroksit iyonlarına ayrılabilir. Hidrojen iyonları sudaki mineraller ile bağlanmakta ve suyu daha bazik hale getirmektedir.

Alkali su, asidik suyun tam aksi olmaktadır. Sade suya göre pH değeri daha yüksektir. Basitçe ifade etmek gerekirse, alkali su normal içme suyundan daha yüksek hidrojene sahip olan sudur. pH seviyesi, belli bir çözeltide bulunan hidrojen iyonlarının miktarı ile ölçülmektedir. Hidrojen iyonlarının yüksek konsantrasyonları düşük pH değeri vermektedir (yani su asidiktir). Düşük hidrojen iyon seviyeleri ise yüksek pH değer vermektedir (yani su baziktir).

Tekstil ürünleri üzerine düşen alkali damlama, ürün üzerindeki boyarmadde veya renkli baskı uygulamasına zarar verebilir. Ürünün alkali damlatma haslığı, bu şekilde ürünlerin ne kadar renk bozulmasına uğradığını ve bitişik ürünlerde ne kadar leke bıraktığını ifade etmektedir.

Alkali damlatma haslığı testlerinde, Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından yayınlanan şu standartlar dikkate alınmaktadır:

  • TS EN ISO 105-E06 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm E06: Lekelenmeye karşı renk haslığı: Alkali
  • TS EN ISO 105-E12 Tekstil - Renk haslığı deneyleri - Bölüm E12: Dinklemeye karşı renk haslığı: Alkali dinkleme

ISO 105-E06 standardı, her türden tekstil ürünü renginin seyreltik alkali çözeltilerin etkisine karşı direncini belirlemek için bir test yöntemi sunmaktadır. Bu test yöntemi, önem derecesi farklı olan üç şekilde uygulanmaktadır. Lifin doğasına bağlı olarak bu test yöntemlerinden biri veya hepsi kullanılmaktadır.

ISO 105-E12 standardı ise, alkali öğütmede kullanılan sabun ve sodyum karbonat çözeltilerinin etkisine karşı yün ve yarı yünlü tekstil ürünlerinin renginin direncini belirlemeye yönelik bir test yöntemi sunmaktadır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü haslık test hizmetleri çerçevesinde, alkali damlatma haslığı testi hizmetleri de vermektedir.

 

Alkali Damlatma Haslığı Yararları


Yasal Uyum Sağlar

Haslık testleri, yasal düzenlemelere uyumu sağlarken olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Çevresel Sürdürülebilirlik

Bu testler, çevresel etkileri değerlendirerek sürdürülebilir uygulamaların benimsenmesine katkıda bulunur. Bu, çevre dostu bir imaj oluşturur.

Üretim Verimliliğini Artırır

Haslık testleri, üretim sürecinde sorunları önceden tespit etmeye yardımcı olur. Bu sayede, zaman ve kaynak israfı önlenir, verimlilik artar.

Maliyetleri Düşürür

Verimli haslık test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.

Hedef Kitle Analizi

Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.

Marka İmajını Güçlendirir

Yüksek kalite ve dayanıklılık, markanızın itibarını artırır. İyi bir marka imajı, yeni müşteri çekmek için kritik bir unsurdur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu