Bir kozmetik ürünün formülasyonunda hangi alkolün kullanıldığını ve konsantrasyonun ne olduğunu bilmek önemlidir. Yüksek bir alkol konsantrasyonu içeren ürünler, hassas cilde sahip kişiler için uygun görülmemektedir. Ancak alkolsüz olarak etiketlenen kozmetikler mutlaka alkol içermediği anlamına gelmez. Avrupa Birliği kozmetik direktifine göre, ürünler kuruluğa neden olan kötü alkol, yani yağlı alkol içermiyorsa alkolsüz olarak etiketlenebilir.
Kozmetik alanında kullanılan çeşitli alkol türleri bulunmaktadır. Örneğin etanol (etil alkol), cilde zarar verdiği ve kuruttuğu için kötü bir alkol olarak kabul edilir. Çoğu zaman, denatüre alkol ftalatlarla karıştırılır. Bu problem yaratabilir, çünkü yüksek konsantrasyonların kısırlığa ve diyabete yol açtığı tespit edilmiştir.
Bitki yağ asitlerinden elde edilen yağ alkolü iyi alkol olarak kabul edilir. Bu alkol toksik değildir, cilt tarafından iyi tolere edilirler ve biyolojik olarak parçalanabilir. Bu tür alkol, herhangi bir tahrişi giderirken yumuşatıcı ve nemlendirici özelliklere sahiptir. Bu maddeler doğal kozmetik endüstrisinde yumuşatıcı veya koyulaştırıcı olarak kullanılır.
Kozmetik ürünlerde bulunan alkol bileşenine genellikle şüpheyle bakılır. Bugün en yaygın olarak kullanılan alkol türü etanoldür ve şeker veya biyokütle fermantasyonu yöntemi ile elde edilir.
Alkol, vücut losyonları, tıraş sonrası losyonları veya parfümler gibi çok çeşitli kozmetik ürünlerinde bulunabilir. Başlıca özellikleri şunlardır:
Büyük miktarlarda etanol, cildin yap bezleri tabakasını yok eder. Higroskopik özelliklere sahiptir, yani ciltteki suyu çeker ve cildi kurutur ve çatlatır. Su ile karıştırıldığında etkisi azalır.
Alkolün cilde zararlı olup olmadığı, kullanılan alkolün türüne ve hangi konsantrasyonda olduğuna bağlıdır. Alkol içeriği yüzde 5 ve altında olduğunda cilt üzerinde kötü bir etkisi yoktur.
Laboratuvarlarda genelde çözücü olarak metil alkol (metanol), kozmetik endüstrisinde inceltici olarak kullanılır. Genelde ispirto olarak bilinen izopropil alkol ise, etanol, su, aseton, benzen ve kloroform gibi maddeler ile beraber çözelti oluşturur.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen kozmetik testleri arasında, alkol içeriği (etil alkol, metil alkol, izopropil alkol) testleri de bulunmaktadır.
Uygun testlerle ürünlerin etkisi ve güvenliği önceden garanti edilerek maliyetler optimize edilir ve kârlılık artar.
Kozmetik testleri, kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine ve korunmasına katkıda bulunur.
Gıda ile temas edebilecek kozmetik ürünlerde güvenlik standartlarının sağlanmasına katkıda bulunur.
Çevre dostu testler ve ürünler, sürdürülebilirlik ilkelerine katkıda bulunur.
Kozmetik testleri, markanın güvenilirliğini artırarak tüketici güvenini kazanmasını sağlar.
Güvenli ve etkili ürünler, hedef kitlenin beklentilerini karşılayarak doğru kitleye ulaşmayı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu