Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 107 Termal şok testi” standardında, bir parçanın aşırı yüksek ve düşük sıcaklıklara maruz kalmaya karşı direncini belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır. Bu test yöntemi aynı zamanda ekipman veya parçaların arktik bölgelerdeki ısıtılmış barınaklara veya bu barınaklardan nakledilmesi sırasında yaşanacak olan bu uç noktalara maruz kalma şokuna karşı direncini belirlemek için kullanılmaktadır.
Bu koşullar, düşük sıcaklıktaki alanlarda sürekli olmayan şekilde çalıştırılan ekipmanlarda veya nakliye sırasında da karşılaşılabilir. Numunenin belirtilen maruz kalma süresi boyunca termal stabiliteye ulaşması tercih edilse de zamandan tasarruf sağlamak için parçalar belirtilen minimum maruz kalma sürelerinde test edilebilir. Bu şekilde termal stabiliteyi garanti edilmese de sadece buna bir yaklaşım sağlanır.
Termal şok sırasında çalışma özelliklerinde meydana gelen kalıcı değişiklikler ve fiziksel hasar, esas olarak boyutlardaki ve diğer fiziksel özelliklerdeki değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Termal şokun başlıca etkileri şunlardır:
Kısaca malzemeler termal şok test laboratuvarının ortamlarına maruz kaldığında çeşitli fiziksel ve kimyasal problemler ortaya çıkabilir. Yağlayıcılar buharlaşabilir ve contalı muhafazalardan gazlar veya sıvılar sızabilir. Hermetik contalar arızalanabilir ve ısı transferinin azalması nedeniyle malzeme aşırı ısınabilir.
Düşük yoğunluklu malzemelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri değişiklik gösterebilir. Kapalı kaplar deforme olabilir, kırılabilir veya patlayabilir. Motorlarda düzensiz başlatma ve çalışma sorunları yaşanabilir. Bu sorunlardan herhangi biri malzemenin termal şok belgesi alamayacağını gösterir.
Tüm testler termal şok laboratuvarında yapılmalıdır. Prosedürler çevresel test odalarını ve sıvı banyolarını içerebilir. Malzemeler bölmelere, içinden ve çevresinden hava akışında herhangi bir engel olmayacak şekilde yerleştirilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 107 Termal şok testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu