Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 111 Yanıcılık testi” standardında, harici bir aleve maruz kalan bir parçanın yanıcılığının belirlenmesi amacı ile kullanılan bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Tutuşabilirlik, bir parçanın yanmayı destekleme yeteneği olarak tanımlanır. Bu, birden fazla farklı koşullar tarafından belirlenir:
Harici alev testinin sonuçlarını etkileyen başlıca faktörler şunlardır:
Bir test odası, hava akımından korunan, ancak dumanları havalandırmak ve temiz havayı içeri almak için araçlarla donatılmış bir muhafaza ortamıdır. Hazne, egzoz fanının kapalı olduğu standart bir kimya davlumbazından yapılmıştır. Ancak ön kısmı çıkarılabilir ve belirli boyutlarda metal bir kutu kabul edilebilir.
Test odasında uygun ayarlanabilir dikey braketlere veya diğer montaj kelepçelerine sahip bir destek standı kullanılır. Bunların amacı numuneleri uygulanan aleve göre belirli bir mesafede ve konumda tutmaktır.
Montaj kelepçeleri numuneden termal olarak yalıtılmalıdır. Bu, ısı emici görevi görmemek için yapılır. Ayrıca görünür alevin numune üzerinde yanmasını belirtmek için bir zamanlama cihazı kullanılır.
Teste başlarken önce numune test odasına yerleştirilir. Torç, alevin ekseni dikey yönde olacak şekilde yerleştirilir. Daha sonra meşale ateşlenir ve sabitlenir. Torçtan geçen gaz akışı ayarlanır. Genellikle alev numuneye 15 saniye süreyle uygulanır. Uygulanan alevin kaldırılması üzerine, görünür alevin numune üzerinde yanma süresi kaydedilir. Kaydedilen süre daha sonra bireysel spesifikasyonda belirtilen izin verilen süre ile karşılaştırılır. Numunenin şiddetli yanması veya patlayıcı tipte yangın da kaydedilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 111 Yanıcılık testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu