Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri spesifikasyon olan, “MIL-STD-202 Yöntem 201 Titreşim testi” standardında, saha hizmeti sırasında karşılaşılan baskın frekans aralıkları ve büyüklükler dahilinde titreşimin bileşen parçaları üzerindeki etkileri açıklanmaktadır. Saha hizmetinde karşılaşılan titreşimlerin çoğu basit harmonik nitelikte değildir. Bununla birlikte, bu tür titreşimlere dayalı testlerin, kritik frekansların ve titreşim modlarının belirlenmesinde yeterince yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Bu veriler, aşırı titreşimin etkilerine karşı koruyucu adımların planlanması için gereklidir.
Yaşam döngüsü boyunca titreşim, parçaların gevşemesine veya numunedeki parçalar arasında göreceli harekete neden olabilir. Bu, rahatsız edici çalışma özelliklerine, gürültüye, aşınmaya ve fiziksel bozulmaya neden olur. Bu tür durumlar genellikle mekanik parçaların yorulmasına ve arızalanmasına neden olur.
Bu standartta açıklanan test yöntemine uyularak titreşime göre hem titreşim sırasında hem de titreşim sonrasında belirtilen ölçümler yapılır. Bireysel spesifikasyonda titreşim öncesi test ve ölçümlere ilişkin ayrıntılar bulunmalıdır. Şartname ayrıca titreşim sırasında ve sonrasında meydana gelen test ve ölçümleri de içermelidir. Titreşimin süresi daha önce belirtilenden farklıysa ayrıntılı olarak belirtilir. Daha önce belirtilenden farklıysa, hareketin yönü de ayrıntılı olarak belirtilir.
Tüm testlerin uygun test ekipmanı kullanılarak uygun bir titreşim laboratuvarı ortamında yapılması önemlidir. Titreşim, malzemenin içinde dinamik sapmalara neden olur. Bu tür dinamik sapmalar, ilgili hız ve ivmelerle birleştiğinde yapısal yorgunluğa neden olabilir. Ayrıca yapıların, düzeneklerin ve parçaların mekanik aşınmasına da yol açabilir. Aynı zamanda dinamik sapmalar elemanların etkilenmesine ve fonksiyonun bozulmasına neden olabilir. Bu dinamik sapmaların neden olduğu sorunların bazı tipik belirtileri şunlardır: elektrik kesintileri, aşınmış kablolama, aşırı elektriksel gürültü, aralıklı elektrik kontakları, bağlantı elemanlarının ve bileşenlerin gevşemesi, bileşenlerin arızalanması, çatlak veya kırık yapılar, contaların deformasyonu ve rulmanlarda aşınma korozyonu.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 201 Titreşim testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu