Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri spesifikasyon olan, “MIL-STD-202 Yöntem 204 Yüksek frekanslı titreşim testi” standardında, titreşimin bileşen parçaları üzerindeki etkisini belirlemek amacı ile uygulanan bir test yöntemi açıklanmaktadır. Bu titreşim testi, 10-500 Hz, 10-2000 Hz veya 10-3000 Hz frekans aralıklarında gerçekleştirilir. Bunlar uçaklarda, füzelerde ve tanklarda karşılaşılabilecek frekanslardır.
Bu standartta tanımlı çeşitli test koşullarının kullanımı frekans aralığına veya titreşim genliğine dayalı olmalıdır. Bu, söz konusu bileşenin uygulamaları tarafından belirlenir. Bu aynı zamanda titreşime karşı direnç hasarına bağlı olarak bileşen parçasının durumuna da bağlıdır.
Numuneler bu standartta belirtildiği gibi monte edilir. Braketlerin takılı olduğu numuneler için titreşim testi yönlerinden biri braketin montaj yüzeyine paralel olur. Titreşim girişi, numunenin destek noktalarının yakınındaki montaj düzeneğinde izlenir.
Test koşulları şu şekildedir:
Her test koşulunda numuneler, enerjisi kesildiğinde veya belirtilen yük koşulları altında çalışırken sırasıyla standartta belirtilen titreşim genliğine, frekans aralığına ve süreye tabi tutulur.
Kısaca MIL-STD-202 Yöntem 204 Yüksek frekanslı titreşim testi, servis alanı ortamlarını simüle etmek için üst ve alt frekans sınırları arasında uygulanan rastgele titreşimin dinamik stresine dayanma yeteneklerini belirlemek amacıyla bileşen parçaları üzerinde gerçekleştirilmektedir. Bu dinamik gerilimlerden bazıları, özellikle füzeler, yüksek itiş gücüne sahip jetler ve roket motorları gibi uygulamalar için oldukça yüksek olabilir. Testler, üç eksenin tümü için eksen başına 3 dakika, 15 dakika, 1,5 saat veya 8 saat boyunca gerçekleştirilen iki test profilini açıklar.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 204 Yüksek frekanslı titreşim testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu