Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 207 Yüksek etkili şok testi” standardında, çeşitli parçaların su altı patlamaları, çarpışma etkileri, ramak kala silah sesleri, hava patlamalarının neden olduğu patlamalar ve saha koşullarının neden olduğu aynı şiddetteki şoka dayanma yeteneğini belirlemek amacı ile kullanılan bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Sahada yaşanan şiddetli şok hareketlerinden bir kısmının tam simülasyonunu yeniden oluşturmak kolay değildir. Ancak bu test yöntemini başarıyla tamamlayan parçaların bu kullanım için gerekli sağlamlığa sahip olduğu görülmüştür. Bu test yönteminde kullanılan test aparatı, “MIL-S-901 Şok testleri - HI (yüksek etkili) gemi makineleri, ekipmanlar ve sistemler - Gereksinimler” standardında tanımlanan ile aynıdır. Bu cihazın amacı, askeri gemilerde kurulu ekipmanın şoka dayanma ve yine de operasyonel işlevini yerine getirmeye devam etme yeteneğini belirlemektir. Bu test yöntemi, ağırlığı 137 kg’ı geçmeyen parçaların test edilmesiyle sınırlıdır.
Ekipman hasar açısından periyodik olarak incelenir. Deforme olup çatlayarak arızalanan donanımlar değiştirilir. Merkezinde 2,5 cm’den fazla eğilmeyecek olan örs plakasına özellikle dikkat edilir.
Bu test yönteminde kullanılan aparat, standart içinde yer alan şekilde ve ilgili detay çizimlerinde gösterildiği gibi olmalıdır. Parçalar, şok test cihazının örs plakasına bağlanan bir montaj düzeneği üzerine monte edilir. 400 kiloluk bir çekiç, belirli bir yükseklikten örs plakası üzerinde bulunan şok pedi üzerine düşürülür. Şok hareketi daha sonra örs plakası tarafından montaj aparatına takılı parçalara iletilir.
Test cihazı iki adet 400 kiloluk çekiçle donatılmıştır. Bir çekiç dikey bir düşüşle darbe oluşturur. Diğer çekiç ise yatay yönde bir kuvvet uygular. Bu şekilde örs plakasının yönü değiştirilerek örse ve parçalara üç yönde darbeler uygulanabilir.
Standart içinde yer alan şekiller, parçaları test ederken kullanılacak montaj armatürlerinin standart montaj fikstürlerini göstermektedir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 207 Yüksek etkili şok testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu