Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 209 Radyografik muayene” standardında açıklanan radyografik muayene, genellikle küçük bileşen parçalarında başka türlü görülemeyen dahili fiziksel kusurların tespit edilmesine yönelik tahribatsız bir yöntemdir. Radyografik teknikler, elemanların yanlış konumlandırılması, kapsülleme veya kaplama bileşiklerindeki boşluklar, malzemelerdeki homojensizlikler, yabancı malzemelerin varlığı, kırık elemanlar ve bunlara benzer kusurları ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır.
Çoğu parçada radyografik inceleme yapılabilir, ancak radyasyon bazı malzemelerin elektriksel davranışlarında değişikliklere neden olabilir.
Kullanılan radyografik ekipman, bu standartta belirtildiği gibi gerekli radyografik kaliteyi üretebilecek kapasitede olmalıdır. X-ışını ekipmanı kullanılırken, küçük etkili odak noktası boyutlarına ve düşük doğal filtrelemeye sahip X-ışını tüpleri önerilir. Radyografik duyarlılığı belirtmek için kullanılan görüntü kalitesi göstergeleri, standartta belirtildiği gibi olmalıdır. Hassasiyet, radyografinin tanımı ve kontrastının birleşik ölçüsüdür ve izin verilen maksimum kusurun gösterileceği şekilde olmalıdır.
Muayene sırasında kurşunlu film tutucu kurşun plaka ile desteklenir ve radyografisi çekilecek numune, bireysel spesifikasyonda belirtilen konumlara yerleştirilir. Radyografik kaliteyi elde etmek için şu pozlama parametreleri esas alınır: kaynak - film mesafesi, kilovoltaj veya izotop türü, miliamperaj veya izotopun kaynak gücü, maruziyet süresi, film hızı ve yoğunlaştırıcı ekran. Ayrıntı duyarlılığı şunlardan etkilenir: odak noktası boyutu, film tane boyutu, numunenin doğası ve numunenin yerleştirilmesi. Maruz kalma parametreleri belirlenirken bu sayılan faktörler dikkate alınır.
Nihai görüntü, elemanların yanlış konumlandırılması, kapsülleme veya kaplama bileşimlerindeki boşluklar, malzemelerdeki homojensizlikler, yabancı maddelerin varlığı, kırık elemanlar ve standartta belirtilen diğer kusurları belirlemek için büyütmeyi de içerecek uygun görüntüleme ekipmanı ile incelenir.
Düzenlenen test raporunda şu sayılan ayrıntılar yer alır: gerekli radyografik kalite, kullanılacak görüntü kalitesi göstergesi, film dışı teknikler için gerekiyorsa kayıtlar, numunenin konumu veya konumları, gerektiğinde numunelerin radyografisinin çekildiğini gösteren işaret ve görüntülerin değerlendirilmesi.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 209 Radyografik muayene” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu