Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 210 Lehimleme ısısına direnç testi” standardında, tel ve diğer bileşen parçalarının lehimleme işlemi sırasında maruz kalacakları ısının etkilerine karşı (havya, lehim daldırma, lehim dalgası veya lehim yeniden akışı) dayanıp dayanamayacağını tespit etmek amacı ile kullanılan bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Sonlandırma yoluyla bileşen parçasına ısı iletilebilir veya bileşen parçasının gövdesine yakın olduğunda lehim banyosundan yayılan ısı veya her ikisi birden olabilir. Lehim daldırma yöntemi, yayılan ve iletilen ısı açısından dalga lehimlemede karşılaşılan koşulların oldukça yakın bir simülasyonu olarak kullanılır.
Bu test yöntemi aynı zamanda bileşenlerin maruz kalabileceği yeniden akış tekniklerinin etkisini değerlendirmeyi de amaçlamaktadır. Lehimleme ısısı, lehimin yeniden akmasına neden olabilir ve bu da bileşen parçasının elektriksel özelliklerini etkileyebilir ve parçayı oluşturan malzemelerde, uçların veya sargıların gevşemesi, yalıtımın yumuşaması, lehim contalarının açılması ve lehim contalarının açılması ve mekanik bağlantıların zayıflaması gibi mekanik hasarlara neden olabilir.
Bu testlerde kullanılan cihazın başlıca aparatları şunlardır: lehim kabı, ısı emiciler veya koruyucular, fikstürler, montaj panosu, havya, yeniden akış odaları ve sıcaklık ölçümü.
Lehim veya lehim pastası, Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) tarafından geliştirilen “ANSI J-STD-006 Elektronik lehimleme uygulamalarına yönelik elektronik sınıf lehim alaşımları ve akışımlı ve akışımsız katı lehimlere ilişkin gereksinimler” standardı uyarınca yüzde 50-70 arası nominal kalay içeriğine sahip kalay-kurşun alaşımı olacaktır. Bu standarda göre, belirtilen sıcaklıkta eritilmek şartıyla diğer lehimler de kullanılabilir. Bu bir kalite kontrol standardıdır ve malzemenin üretim sürecindeki performansı ile doğrudan ilgili olması amaçlanmamıştır.
Aksi belirtilmedikçe test, bileşen parçasına bağlanan tüm lehim uçları üzerinde gerçekleştirilecektir. Bu test koşullarının kapsadığı altı tip lehimleme tekniği bulunmaktadır. Test koşulları standart içinde yer alan tabloda özetlenmiştir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 210 Lehimleme ısısına direnç testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu