Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 304 Direnç sıcaklık karakteristik testi” standardında, test sıcaklığı ile referans sıcaklığı arasındaki birim sıcaklık farkı başına, referans sıcaklıktaki doğru ohmik dirençten doğru akım ohmik direncindeki yüzde değişimi belirlemek amacı ile bir test yöntemi açıklanmaktadır. Genellikle direnç sıcaklık katsayısı olarak adlandırılan bu özelliği hesaplamak için kullanılan denklem, belirli test sıcaklıkları aralığı boyunca direnç ve sıcaklık arasında varsayılan bir düz çizgi ilişkisine dayanır.
Ohmik direnç, elektrolit direncinin, akım toplayıcının direncinin, aktif kütlenin ve akım toplayıcı ile aktif kütle arasındaki geçiş direncinin toplamıdır. Teorik olarak Ohm kanununa göre ohmik dirençteki voltaj akü akımını hemen takip eder.
Test yapılırken numuneleri direnç ölçüm cihazlarına bağlamak için kullanılan test uçları, numunelere sıkıca bağlanır. Uygun test kurşun malzemeleri ve ölçüm teknikleri ve uygun düzeltmeler kullanılarak veya test sıcaklıkları aralığı boyunca kurşun direnci, sahte elektromotor kuvvetler, nemin yoğunlaşması ve benzer faktörlerden kaynaklanan direnç ölçümündeki hataları en aza indirmek için önlemler alınır.
Her numunenin direnci, oda sıcaklığının bir test sıcaklığında artı/eksi 0,5 derece dahilinde stabil hale gelmesinden 30 ila 45 dakika sonra ölçülür. Ancak, oda sıcaklığı stabil hale geldikten sonra 5 dakikalık aralıklarla yapılan ön ölçümlerle belirlenen direnç artı/eksi yüzde 0,1 dahilinde stabil hale gelmişse, bu sürenin bitiminden önce direncin ölçülmesine izin verilir. Direnç ölçümleri “MIL-STD-202 Yöntem 303 Doğru akım (DC) direnci testi” standartta açıklanan test yöntemine uygun olarak yapılır.
Her test sıcaklığında santigrat derece başına dirençteki yüzde değişim cinsinden direnç-sıcaklık karakteristiği, bu standartta sunulan formüle esas alınarak hesaplanır.
Sıcaklık arttığında direnç artar, sıcaklık azaldığında direnç azalır. Bu tip termistör genellikle sigorta olarak kullanılır. Tipik olarak bir termistör, hedef sıcaklık civarında yaklaşık 50 derecelik sınırlı bir sıcaklık aralığında yüksek hassasiyete ulaşır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 304 Direnç sıcaklık karakteristik testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu