Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 306 Kalite faktörü testi” standardında, kapasitör ve indüktör gibi elektronik parçaların genel olarak Q olarak adlandırılan kalite faktörünü belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Tanım gereği Q faktörü, bir devre elemanının reaktansının etkin direncine oranını ifade eder. Bu sayısal oran, reaktif bir bileşen veya bu tür bileşenleri kullanan bir rezonans devresi için bir değer rakamı olarak kabul edilir, çünkü bileşenin veya devrenin boşa harcadığı enerjiye kıyasla enerji depolama yeteneğinin bir ölçüsüdür. Bu nedenle Q faktörüne depolama faktörü adı verilmektedir. Dolayısıyla Q faktörü, dağılım faktörünün tersine eşittir. Q faktörü ile ayarlı devrenin özellikleri arasında, örneğin voltaj fenomenindeki rezonans artışı gibi bir ilişki de mevcuttur. Yukarıda sözü edilen Q faktörünü içeren ilişkilerin her biri, Q faktörünün doğrudan veya dolaylı ölçümüne uygulanabilir.
Kalite faktörü veya Q faktörü, bir bobinin, kapasitör indüktörünün kayıpları ve rezonatör bant genişliği açısından performansının bir ölçüsüdür.
Kalite faktörü, bir indüktörün veya ayarlı devrenin bir rezonatör devresindeki performansının bir göstergesini vermek için sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle radyo frekansı tasarımında ve elektronik devre tasarımının diğer birçok alanında kalite faktörü yaygın olarak kullanılmaktadır. Kalite faktörü, boyutsuz bir sayıdır ve devredeki sönümü tanımlar. Ayrıca rezonatörün bant genişliğinin merkez frekansına göre bir göstergesini de sağlar.
Kalite faktörüne ilişkin değerler sıklıkla alıntı olarak görülür ve bir indüktörün, bir kapasitörün veya ayarlanmış bir devrenin performansını tanımlamak için kullanılır. Kalite faktörü, radyo frekansı ayarlı birçok devre veya elemanın bir osilatör veya başka bir rezonans devresindeki performansını belirtmek için kullanılır. Kayıpları ve bant genişliğini Q faktörü ile ilişkilendiren birkaç basit formül bulunmaktadır ve bunlar ilgili devrenin çeşitli yönlerini belirlemek için kolaylıkla kullanılmaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 306 Kalite faktörü testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu