Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 307 Kontak direnci testi” standardında, fişler, prizler, konnektörler ve soketler gibi bağlantı bileşenlerinin elektriksel temas yüzeyleri arasından veya anahtarlar, röleler ve devre kesiciler gibi akım kontrol bileşenlerinin elektrik kontakları arasından bir akımın geçişi sırasında sunduğu direnci belirlemek amacı ile bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Pratik nedenlerden dolayı, gerçek ölçüme kurşun ve terminal dirençlerinin yanı sıra uygun kontak direnci de dahil edilebilir. Birçok uygulamada kontak direncinin düşük ve kararlı olması gerekir, böylece kontaklar arasındaki voltaj düşüşü genel devre koşullarının doğruluğunu etkilemez. Yüksek dirençli kontaklardan büyük akımlar geçirilirse aşırı enerji kayıpları ve kontakların tehlikeli derecede aşırı ısınması meydana gelebilir.
Temas eden iki yüzey arasındaki temas direnci değerleri, şu faktörlerden etkilenir: yüzey malzemelerinin özdirençleri, temas basıncı, alan, şekil, yüzeylerin durumu (göreceli temizlik, pürüzsüzlük ve sertlik dahil), akım, akımın kesilmesi sırasında kontaklarda oluşan açık devre voltajı, sıcaklık ve kabloların termal iletkenliği.
Bu faktörler, test düzeneklerinin veya kelepçelerinin tasarlanmasında veya temas direnci ölçümlerinin gerçekleştirilmesinde dikkate alınır. Kullanılan test akımı genellikle ilgili temas eden yüzeyler için maksimum nominal akımdır. Temas direncini ölçerken, numuneyi titreşimden uzak tutmak ve test mastarlarının veya kelepçelerinin yanlış uygulanmasını önlemek için normal temas basıncında meydana gelebilecek değişiklikleri önlemek önemlidir.
Kontakların direnci doğrudan bir Kelvin köprüsü kullanılarak veya dolaylı olarak voltmetre-ampermetre yöntemi, ampermetre-potansiyometre yöntemi veya diğer uygun araçlar kullanılarak ölçülür. İzin verilen maksimum ölçüm hatası yüzde 5’dir. Ölçüm noktası, harici kabloların normal olarak terminallere bağlandığı noktadır. Numuneler ile ölçme cihazı arasındaki bağlantılar, gerektiğinde uygun bağlantı aparatları veya kelepçeler kullanılarak belirtildiği şekilde yapılır. Ölçme sırasında kontaklardan geçecek doğru akımın büyüklüğü ve gerektiğinde maksimum açık devre test gerilimi standartta belirtildiği gibidir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 307 Kontak direnci testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu