Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 309 Direnç tespit prosedürünün gerilim katsayısı” standardına göre bazı direnç türleri, direnç boyunca voltajdaki değişiklikler ile birlikte bir direnç değişimi sergiler. Bu ölçülebilir bir özelliktir. Böyle bir özelliğin büyüklüğünü belirlemeye yönelik bir test yöntemi, direnç belirleme prosedürünün gerilim katsayısıdır.
Gerilim katsayısı yalnızca 1000 ohm ve üzeri dirençler için geçerlidir. Bireysel spesifikasyonda aksi belirtilmedikçe, tüm ölçümler ve testler 25 artı/eksi 5 derece sıcaklıkta yapılır. Direnç ölçüm cihazı, dirence 0,1 X nominal sürekli çalışma voltajı uygulayacak şekilde ayarlanır. Bu voltaj herhangi bir 5 saniyelik aralıkta toplam 0,5 saniyeyi geçmeyecek şekilde aralıklı olarak uygulanarak direnç ölçülür. Direnç ölçüm cihazı, dirence 1,0 X nominal sürekli çalışma voltajı uygulayacak şekilde yeniden ayarlanır ve yukarıdaki aralıklı ölçüm prosedürü tekrarlanır. Gerilim katsayısı, standartta verilen formül kullanılarak hesaplanır.
Gerilim direnç katsayısı, yüksek gerilim kalın film dirençlerinin önemli bir özelliğidir. Belirli bir voltaj aralığında uygulanan voltaja göre bir bileşenin direncindeki değişiklik olarak tanımlanır. Gerilim katsayısı, uygulanan gerilim ile dirençteki değişimdir. Bu, güç uygulandığında kendi kendine ısınma etkilerine ek olarak tamamen farklı bir değerdir.
Gerilim direnç katsayısı, voltajda belirli bir değişiklik karşısında dirençteki değişiklik olarak tanımlanır. Basit anlamda direnç değerinin farklı voltajlarda ne kadar kararlı olacağı anlamına gelir. Her direncin voltaj üzerinde bir miktar dengesizliği vardır. Gerilim seviyelerinin sabit olduğu veya düzenlendiği ve öngörülebilir olduğu uygulamalar için bu durum sorun teşkil etmez. Ancak güç dağıtım sistemleri veya test ekipmanı gibi diğer uygulamalar için voltajdaki değişiklikler, dirençte kabul edilemez değişikliklere yol açabilir.
Gerilim direnç katsayısı, uygun direnç seçimi ve direnci etkileyen faktörlerin anlaşılması yoluyla en aza indirilebilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 309 Direnç tespit prosedürünün gerilim katsayısı” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu