Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-202 Yöntem 312 Ara akım anahtarlama testi” standardında, kontakların çalıştığı ara akım (minimum akım) anahtarlama koşulları altında elektromekanik röleler, anahtarlar ve benzer öğelerin elektriksel kontak güvenilirliğini belirlemek amacıyla uygulanan bir test yöntemi açıklanmaktadır.
Bir ara akım anahtarlama devresi, eşleşen kontakların açılması veya kapanması sırasında kontak arkına neden olmak için yeterli voltajın ve depolanmış enerjinin bulunmadığı, ancak kontak malzemesinin erimesine neden olmak için yeterli enerjiye sahip olan bir devredir. Nominal yük seviyelerinde kontakların normal arkı genellikle kontaklar üzerindeki herhangi bir oksidi veya diğer filmi yakmaya veya temas noktasında lokal erime sağlamaya yarar. Böylece kontak direnci büyük ölçüde artmaz.
Kontaklarda bu ark meydana gelmediği takdirde, yeterince sızdırmaz hale getirilmemiş veya uygun olmayan üretim teknikleri nedeniyle muhafaza içerisinde kirletici maddeler ve buharlar kalmış olan bileşen parçalarındaki kontaklar üzerinde oksitler ve diğer kirletici filmler birikebilir. Bu tür kontaklar, kontak kuvveti ve silme işlemi herhangi bir kirlenme etkisinin üstesinden gelmeye yetecek kadar ağır olmadığı sürece, orta akım yükleri altında kabul edilemeyecek kadar yüksek kontak direnci geliştirir.
Ara akım anahtarlama, yüklerin büyük bir yüzdesinin meydana geldiği aralıktır. Bu nedenle bu aralıkta kullanılacak tüm elektromekanik röle ve anahtarlara ara akım anahtarlama testinin uygulanması son derece önemlidir. Hem düşük seviye hem de tam nominal yük testlerini geçen röleler ve anahtarlar, ara akım anahtarlama aralığında kullanıldığında sıklıkla arızalanır.
Tam nominal yük ve düşük seviyeli ömür testleri, ara akım anahtarlama testinin yerine geçmez. Düşük seviyeli ve tam nominal yüklerdeki başarılı testler, hiçbir şekilde rölenin veya anahtarın ara akım yüklerindeki kapasitesini yansıtmaz. Bileşen parçalarına ilişkin “düşük seviyeden tam nominal yüke” gibi ifadeler, bu yöntemle test etme gerekliliği ile ara akım anahtarlama kapasitesi gösterilmedikçe, spesifikasyonlarda kullanılmaz.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-202 Yöntem 312 Ara akım anahtarlama testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu