Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-750 Yöntem 2016 Şok testi” standardında, cihazların kaba kullanım, taşıma veya saha çalışması nedeniyle ortaya çıkabilecek orta derecede şiddetli şoklara dayanma yeteneğini belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır. Bu tür şoklar, özellikle şok darbeleri tekrarlanıyorsa, çalışma özelliklerini bozar veya aşırı titreşimden kaynaklanan hasara benzer hasarlara neden olur.
Bu testlerde kullanılan şok test aparatı, cihazın gövdesine belirtilen tepe ivme ve darbe süresinde şok darbeleri sağlayan bir kapasiteye sahiptir. Doğal frekansı, oluşturulan şok darbesinin frekansının beş katına eşit veya daha büyük olan bir dönüştürücünün çıkışından belirlendiği üzere hızlanma darbesi, izin verilen distorsiyonun, belirtilen tepe ivmesinin artı/eksi yüzde 20’sinden daha büyük olmayan bir yarım sinüs dalga biçimi olur.
Darbe süresi, yükselme süresi boyunca tepe ivmenin yüzde 10’unda ve azalma süresi sırasında tepe ivmenin yüzde 10’unda bulunan noktalar arasında ölçülür. Darbe süresinin mutlak toleransları, 2 ms ve daha uzun belirli süreler için belirtilen sürenin artı/eksi 0,6 milisaniye veya artı/eksi yüzde 15’inden büyük olur.
Test uygulanırken şok test cihazı sağlam bir laboratuvar masasına veya eşdeğer bir tabana monte edilir ve kullanımdan önce dengelenir. Cihaz, kablolar için uygun korumaya sahip kasasıyla sağlam bir şekilde sabitlenir. Cihaz, belirtilen yönde, belirtilen sayıda darbeye maruz bırakılır. Her darbede taşıyıcı, belirlenen ivmeyi elde etmek için gerekli yüksekliğe kaldırılır ve daha sonra düşmesine izin verilir. Taşıyıcının örse ikinci kez çarpmasını önlemek için araçlar sağlanabilir. Şok testi sırasında elektriksel yük koşulları ve alınacak ölçümler, standartta belirtildiği gibi olmalıdır.
Kısaca darbelerin hızlanması ve süresi, darbelerin sayısı ve yönü, elektrik yükü koşulları, şok sırasındaki ölçümler ve bitiş noktası ölçümleri standartta belirtildiği gibi olmalıdır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-750 Yöntem 2016 Şok testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu