Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri spesifikasyon olan, “MIL-STD-810 Titreşim karakterizasyon testi” standardında, en iyi mekanik titreşim testi için prosedürler açıklanmaktadır.
MIL-STD 810 titreşim testinin temel bileşenlerinden biri titreşim karakterizasyonudur. Titreşim uyumluluğunu değerlendirmek için karakterizasyonun anlaşılması gereklidir. Çünkü ekipmanın yaşadığı titreşimin çoğunluğu, spektral içerikte geniş banttır. Yani titreşim, değişen yoğunluklarda nispeten geniş bir frekans aralığında tüm frekanslarda mevcuttur.
Rastgele titreşim, oto spektral yoğunluk (güç spektral yoğunluğu) olarak ifade edilir. Oto spektral yoğunluğu bulmak için, ivmenin ortalama karekök (RMS) değerinin karesini almak gerekir. Bir sonraki adım RMS’yi ölçümün bant genişliğine bölmektir.
Piyasada bulunan çoğu titreşim kontrol sistemi, ivme genliğinin normal bir dağılıma sahip olduğunu varsayar. Belirli durumlarda diğer genlik dağılımları uygun olabilir.
Rastgele titreşim, özellikle MIL-STD-810 Yöntem 514 Titreşim testi olmak üzere çalkalayıcı testlerinde kullanılan en yaygın prosedürlerden biridir.
Sinüzoidal titreşim (sinüs titreşimi, ivme ve frekans olarak ifade edilir. Sinüs titreşiminin hakim olduğu bir ortam, temel bir frekans ve bu temelin harmonikleri (katları) ile karakterize edilir. Çoğunlukla birden fazla temel frekans olur ve harmonikler üretir.
Servis titreşim ortamı bazen doğası gereği temelde sinüzoidal olan ve çok düşük bir geniş bant arka planına sahip uyarım içerir. Bu tür ortamlara örnek olarak düşük performanslı pervaneli uçaklar ve helikopterler verilebilir. Bunun gibi ortamlar en iyi sinüs testiyle simüle edilebilir. Sinüzoidal maruziyetin frekans aralığı, platform ortamını temsil eder. Çoğunlukla geniş bant rastgele yeterli genliğe sahip olabilir. Bu nedenle, geniş bant enerjisini basitçe atlamak ve saf sinüs testi yapmak kabul edilemez.
Bazen titreşim ortamı bir şekilde periyodik uyarılma ile karakterize edilir. Bu, rotor kanatları, pervaneler ve pistonlar gibi dönen yapılardan ve mekanizmalardan gelir. Bu uyarılma şekli baskın olduğunda, kaynakta kalma titreşimi uygundur. Bu titreşim, karışık geniş bant ve dar bant titreşimidir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, “MIL-STD-810 Titreşim karakterizasyon testi” standardına uygun test hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu