Asidik kayaç drenajı, madencilik faaliyeti ile açığa çıkarılan demir sülfitlerin su ve hava ile etkileşerek oksitlenmesi ile gerçekleşir. Bu işlem çevredeki kayaları parçalayan ve toksik metallerin suya girmesine ve sonunda suda çözünmesine neden olan, oldukça aşındırıcı bir asit olan sülfürik asit oluşturur.
Bir kısım problemler terk edilmiş maden drenajından kaynaklanırken (örneğin terkedilmiş madenlerden yüksek düzeyde kurşun veya diğer metaller boşaldığında meydana gelen metal drenaj gibi), asidik kayaç drenajı en önemli sorun olmaktadır.
Asidik kayaç drenajı, yağmur suyu, kar erimesi, gölet suyu ve benzer yüzey suyu ve hava, kömür madenciliğinin katı bir atık yan ürünü olan demir sülfite, genel olarak pirite maruz kaldığında oluşan asidik sudur. pH değeri 7’nin altında olan bir su numunesi asidik olarak kabul edilir ve bu su ne kadar asidikse, kayaları ve diğer malzemeleri o kadar hızlı aşındırır.
Kimyasal reaksiyon, sülfürik asit ve çözünmüş demir oluşturur. Bunların bir kısmı veya tamamı, kirli akarsuların diplerinde görünür hale gelen pas renkli tortuları oluşturmak üzere ayrılabilir. Asit akışı, bakır ve cıva gibi ağır metalleri yer altı veya yüzey sularına çözer.
Asidik akıntıların doğal olarak meydana geldiği yerler olsa da bunların çoğu madencilik faaliyetlerinden kaynaklanmaktadır.
Statik test olarak adlandırılan asit-baz hesaplaması, bir kaya kütlesinin asidik kayaç drenajı üretme veya serbest asit tüketip nötralize etme yeteneğini ifade eden bir net nötrleştirme potansiyeli hesaplar.
Net nötrleştirme potansiyelini belirlemeye yönelik farklı yöntemler bulunmaktadır. Bir Avrupa standardı olan “EN 15875:2011 Atığın karakterizasyonu - Sülfürlü atığın asit potansiyeli ve nötralizasyon potansiyelinin belirlenmesi için statik test” standardında, asidik drenaj oluşumu için sülfür içeren malzemelerin potansiyelini belirlemeye yönelik yöntemleri açıklanmaktadır. Bunlar, malzemenin hem asit potansiyelini hem de nötralizasyon potansiyelini belirlemeye yönelik yöntemlerdir. Bu sonuçlardan net nötralizasyon potansiyeli ve nötralizasyon potansiyel oranı hesaplanır. Bu standart, pH değeri 2’den küçük olan atıklar hariç, madencilik endüstrilerinden kaynaklanan tüm sülfit içeren atıklara uygulanabilir.
Kuruluşumuz tarafından işletmelere verilen madencilik analitik hizmetler, asidik kayaç drenajı hizmetleri kapsamında, modifiye asit bazlı hesaplama testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Veriye dayalı analizler, mevcut iş süreçlerini değerlendirerek iyileştirme fırsatlarını tespit etmeyi sağlar, bu da sürekli gelişim ve daha iyi verimlilik sağlar.
Veriye dayalı analizler, işletmelerin daha verimli çalışmasına olanak tanır ve kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayarak kârlılığı artırır.
Doğru ve tutarlı analizler, firmanın güvenilirliğini artırarak, iş ortakları ve müşteriler arasında güçlü bir güven ilişkisi oluşturur.
Verimli analizler, kaynakların etkin bir şekilde kullanılmasını sağlar ve gereksiz harcamaları ortadan kaldırarak maliyetleri düşürür.
Analitik hizmetler, işletmelerin yasal düzenlemelere uygunluklarını izlemelerine ve gerektiğinde hızlıca uyum sağlamalarına yardımcı olur.
Küresel analizler ve uluslararası verilerin kullanımı, firmanın dünya çapında rekabet edebilmesine yardımcı olur ve uluslararası pazarda tanınırlığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu