Sudaki asitlik, boyanın ve hatta metalin zamanla zayıflamasına neden olabilir. Asit yağmuru ve asidik parçacıkların kuru birikmesi, metallerin korozyonuna ve boyanın bozulmasına katkıda bulunur.
pH değeri, bir kaplamanın çeşitli özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Su bazlı kaplamaların çoğu 7,5 ile 9 arasında bir pH değerinde formüle edilir, ancak bazı sistemler 4 gibi asidik tarafta da olabilir. Katkı maddelerinin, pigmentlerin ve reçinelerin birlikte çalışabilmesi için spesifik hedefin korunması gerekir.
İlk ve muhtemelen en belirgin etki viskozite üzerindedir. Birçok koyulaştırıcı, hidronyum iyonu veya hidroksit ile etkileşime giren karboksilik asit içeren polimerlere veya polimerlere dayanmaktadır. pH değerindeki herhangi bir değişiklik, bu sistemlerde viskozitenin artmasına veya azalmasına neden olabilir.
pH değerinin bir etkisi de boyanın stabilitesi üzerinedir. pH değeri değişirse bazı reçineler topaklaşır. Bu etki, pigmentlerinkine çok benzer, çünkü genellikle polimer parçacığının yüzeyindeki karboksilik asit grupları, tuz gibi yüksek pH değerinde bulunur, ancak daha düşük pH değeri altında asit olarak mevcut olup topaklaşabilir. Boyanan metalin türüne bağlı olarak pH değerinin düşük veya yüksek olması korozyonu hızlandırabilir.
Genel olarak yağlı boyalar asidik, akrilikler alkalidir.
Asit değeri, bir kimyasal bileşikteki asidik maddelerin miktarının bir ölçüsüdür. Genellikle katı ve sıvı yağların kalitesini ve stabilitesini belirlemek için analizinde kullanılır. Asit değeri, maddenin 1 gramındaki asidik bileşenleri nötralize etmek için gereken miligram cinsinden potasyum hidroksit miktarı ile belirlenir. Bu değer, hidrolizin derecesini veya numunedeki serbest yağ asitlerinin varlığını gösterebilir.
Asit değeri belirlemede dikkate alınan bir standart, “ISO 2114 Plastikler (polyester reçineler) ve boyalar ve vernikler (bağlayıcılar) - Kısmi asit değeri ve toplam asit değerinin tayini” standardıdır. Bu standartta, boyalar ve vernikler için polyester reçinelerin ve bağlayıcıların kısmi asit değerini (yöntem A) ve toplam asit değerini (yöntem B) belirlemeye yönelik test yöntemleri açıklanmaktadır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında boya ve yüzey kaplama testleri kapsamında asit değeri belirleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Testlerin uluslararası standartlara uygunluğu, ürünlerin global pazarda kabul edilmesini sağlar ve tanınırlık kazandırır.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Testlerin doğru şekilde yapılması, güvenli ve verimli bir çalışma ortamı yaratır, bu da çalışanların motivasyonunu artırır.
Farklı testler, ürün ve süreçlerin verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu