Asit ve alkaliler, günlük yaşamın her alanında karşılaşılan ve son derece yararlı olan iki kimyasal bileşik grubudur. Ancak çoğu zaman insan yaşamı ve doğal çevre için tehlikeli olmaktadır.
Asitler, pH değeri 7’den düşük olan bileşiklerdir. Örneğin, hidroklorik asit, sülfürik asit, sitrik asit veya etanoik asit (sirke) bu özelliktedir. Bazlar, bir asidi nötralize eden maddelerdir. Suda çözünen bazlara alkali denmektedir. Alkaliler, pH değeri 7’nin üzerinde olan çözünür bileşiklerdir. Örneğin, sabun yapımında kullanılan sodyum hidroksit, potasyum hidroksit, fırın temizleyici maddeleri, diş macunu ve şampuanlar bu özelliktedir.
Asitler güçlü özellik taşıyorsa, genelde şu şekilde etiketlenmektedir:
Asitler zayıf özellik taşıyorsa, genelde kullanımı güvenlidir ve bu etiketlerden birine sahip değildir. Bunların bir kısmı ev eşyalarında bulunmaktadır, hatta yiyecek ve içeceklerde güvenli olarak kullanılmaktadır.
Asit ve alkaliler için konsantrasyon, belli bir hacimdeki parçacık sayısının bir ölçüsüdür. Güçlü asitler çok konsantre oldukları takdirde, yani hacimde çok sayıda parçacık varsa, çok tehlikeli (aşındırıcı) olmaktadır. Bu durumda su ile seyreltildikleri takdirde daha az tehlikeli (daha az tahriş edici) olmaktadır. Bu, aynı hacimde daha az asit partikülüne sahip oldukları anlamına gelmektedir.
Bir çözeltinin pH değeri, asidin kuvvetine bağlıdır. Güçlü asitler, zayıf asitlerden daha düşük pH değerlerine sahiptir (1-3 arası). Nötr çözeltilerin pH değeri ise 7’dir (örneğin saf su). pH değeri 7’den 0’a yaklaştıkça çözeltinin asidik özelliği artmaktadır, 7’den 14’e yaklaştıkça da alkali özelliği artmaktadır.
Bir aside alkali eklendiği zaman kimyasal bir reaksiyon meydana gelmekte ve yeni bir madde oluşmaktadır. Tam olarak doğru miktarda asit ve alkali karıştırılırsa, nötr bir çözelti elde edilmektedir. Buna nötrleştirme reaksiyonu denir. Bütün bu özellikler, gelişmiş laboratuvarlarda gerçekleştirilen laboratuvar analizleri ile tespit edilmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, asit ve alkaliler, laboratuvar analizleri hizmetleri de vermektedir.
Global test standartlarına uygunluk, ürünlerin dünya çapında kabul görmesini sağlar ve markanın uluslararası tanınırlığını artırır.
Kimyasal maddelerin yasal gerekliliklere uygunluğu test edilerek, ürünlerin hukuki uyumlu olması sağlanır.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal testler, sektör genelindeki güvenlik ve kalite standartlarının belirlenmesinde önemli rol oynar.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu