Günlük yaşamda asitler, alkaliler ve bazlar her zaman kullanılmaktadır. Tüm asitler, bazlar ve alkaliler o kadar tehlikeli değildir. Bir asitin, bazın veya alkalinin gücünün anahtarı, suda çözüldüğü zaman çözelti içinde iyonlara ayrıldığında aside ne olduğudur. Örneğin çok kullanılan bir asit olan hidroklorik asit ayrıştığı zaman hidrojen ve klor iyonlarına ayrışmaktadır. Neredeyse tamamen ayrıştığı için hidroklorik asit güçlü bir asittir. Buna karşılık asetik asit gibi zayıf bir asit, suda iyi ayrışmamakta ve birçok hidrojen iyonu molekül içinde bağlı kalmaktadır. Asit ne kadar güçlü ise çözelti içinde o kadar fazla serbest hidrojen iyonu salınır. Serbest hidrojen iyonu sayısı arttıkça, o asit için pH değeri düşer.
Aksine, bir alkali hidroksid iyonlarını serbest bırakmak için ayrışmaktadır. Bu iyonlar, halihazırda çözeltide bulunan herhangi bir serbest hidrojen iyonuna bağlanır ve su oluşturur. Bu durum, serbest hidrojen iyonlarının sayısının düşmesine ve pH değerinin artmasına neden olur. Örneğin kabartma tozu zayıf bir alkalidir. Suda ayrıştığında hidroksid iyonlarının çoğunu serbest bırakmaz. Buna karşılık, sodyum hidroksit veya kostik soda gibi güçlü bir alkali, hemen hemen tüm hidroksit iyonlarını çözelti içinde serbest bırakır.
Bazlar da alkalilerle aynı sonuca sahiptir. Hidroksid iyonlarına ayrışmasalar da çözeltideki hidrojen iyonlarının konsantrasyonunu azaltırlar. Baz ne kadar güçlü ise, o kadar fazla serbest hidrojen iyonu kabul edebilir.
Asit ve alkalilerin test ve analizlerinde de genel olarak kimyasal analizlerde olduğu gibi numune alma, yönetim ve dağıtım teknikleri önemli bir süreçtir. Son yıllarda bu tekniklerde önemli bir gelişme izlenmektedir. Yavaş ve emek yoğun olma eğiliminde oldukları için, numune hazırlama süreci genellikle bir ölçüm sürecindeki darboğazdır. Bununla birlikte, son yıllarda bu alanda hızlı gelişmeler izlenmektedir. Bu gelişme özellikle, numune hazırlamada önemli ölçüde çaba gerektiren çok sayıda numuneyi analiz eden çevre ve ilaç sektörlerinin ihtiyaçlarından kaynaklanmıştır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, kimyasal maddeler ölçüm ve test hizmetleri çerçevesinde, asit ve alkaliler, numune alımı, yönetimi ve dağıtımı hizmetleri de vermektedir.
Kimyasal maddelerin doğru şekilde test edilmesi, gıda ürünlerinin güvenliğini artırarak tüketicilere sağlıklı ürünler sunar.
Kimyasal testler, üretim süreçlerinin daha güvenli ve verimli hale gelmesine katkı sağlar.
Güvenlik ve kalite açısından test edilmiş kimyasal maddeler, markanın güvenilirliğini artırarak değerini yükseltir.
Kimyasal maddelerin çevreye duyarlı şekilde test edilmesi, sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlar.
Kimyasal testler, sektördeki yeni güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak için yenilikçi çözümler geliştirilmesine olanak tanır.
Global test standartlarına uygunluk, ürünlerin dünya çapında kabul görmesini sağlar ve markanın uluslararası tanınırlığını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu