EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
ASTM B487-20 Kesitin Mikroskobik İncelenmesiyle Metal ve Oksit Kaplama Kalınlığının Ölçülmesine Yönelik Standart Test Yöntemi

ASTM B487-20 Kesitin Mikroskobik İncelenmesiyle Metal ve Oksit Kaplama Kalınlığının Ölçülmesine Yönelik Standart Test Yöntemi

Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen “ASTM B487-20 Kesitin mikroskobik incelenmesiyle metal ve oksit kaplama kalınlığının ölçülmesine yönelik standart test yöntemi” standardında, optik bir mikroskop kullanılarak kesitlerin mikroskobik incelenmesi yoluyla metal ve oksit kaplamaların yerel kalınlığının ölçülmesine yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır.

İyi koşullar altında, optik mikroskop kullanıldığında, yöntem 0,8 µm’lik mutlak ölçüm doğruluğu verme kapasitesine sahiptir. Doğruluk, ince kaplamaların kalınlığını ölçmek için yöntemin uygunluğunu belirler. Doğruluk mikroskobun kurulumuna ve numunenin hazırlanmasına bağlıdır. 0,8 μm mutlak olarak alınmamalı, bunun yerine kılavuz olarak alınmalıdır. Optik mikroskoplar, bu görüntüleri değerlendirmek için dijital görüntü yakalama cihazlarını ve yazılımlarını kullanabilir.

Kaplama kalınlığı, hizmetteki kaplamanın performansında önemli bir faktördür ve genellikle kaplama spesifikasyonunda belirtilir. Bu yöntem kabul testleri için uygundur.

Bu standartta açıklanan test yöntemi, test numunesinin bir bölümünün kesilmesi, monte edilmesi ve monte edilen kesitin uygun taşlama, cilalama ve dağlama teknikleri ile hazırlanmasından oluşur. Kesitin kalınlığı optik mikroskopla ölçülür.

Ölçüm sonucunu etkileyen faktörler şunlardır:

  • Yüzey pürüzlülüğü. Eğer kaplama veya alt tabakası pürüzlü bir yüzeye sahipse, kaplama kesitini sınırlayan arayüzlerden biri veya her ikisi de doğru ölçüme izin vermeyecek kadar düzensiz olabilir.
  • Kesitin koniği. Enine kesitin düzlemi kaplama düzlemine dik değilse, ölçülen kalınlık gerçek kalınlıktan daha büyük olur. Örneğin, dikeye 10 derecelik bir eğim yüzde 1,5 hataya katkıda bulunur.
  • Kaplamanın deformasyonu. Bu durum, yumuşak kaplamaların montajı ve kesitlerinin hazırlanması sırasında aşırı sıcaklık veya basınçtan veya düşük sıcaklıklarda eriyen kaplamalardan ve ayrıca kesitlerin hazırlanması sırasında kırılgan malzemelerin aşırı aşınmasından kaynaklanabilir.
  • Kaplama kenarının yuvarlatılması
  • Üst kaplama
  • Dağlama
  • Bulaşma
  • Büyütme
  • Kademe mikrometresinin kalibrasyonu
  • Mikrometre merceğinin kalibrasyonu
  • Hizalama
  • Büyütme tekdüzeliği
  • Objektif kalitesi
  • Göz merceği yönü
  • Tüp uzunluğu

 

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalografi ve metal testleri kapsamında, “ASTM B487-20 Kesitin mikroskobik incelenmesiyle metal ve oksit kaplama kalınlığının ölçülmesine yönelik standart test yöntemi” standardında tanımlanan test hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Mikroskopla Kaplama Kalınlığı Belirleme Çeliğin Dekarbürize Edilmiş Derinliğinin Ölçülmesi Zararlı İntermetalik Fazların Varlığının Tespit Edilmesi Ortalama Tane Büyüklüğünün Belirlenmesi Çeliğin İnklüzyon İçeriğinin Belirlenmesi Makro Yapı Analizi Çelik Kasa Derinliği Belirleme ASTM B487-20 Kesitin Mikroskobik İncelenmesiyle Metal ve Oksit Kaplama Kalınlığının Ölçülmesine Yönelik Standart Test Yöntemi ISO 1463 Metalik ve Oksit Kaplamalar - Kaplama Kalınlığının Ölçümü - Mikroskobik Yöntem ASTM E1077-14 Çelik Numunelerin Dekarbürizasyon Derinliğini Tahmin Etmek İçin Standart Test Yöntemleri ASTM E112-13 Ortalama Tane Boyutunun Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri IS 4748 Çelikler - Görünür Tane Büyüklüğünün Mikrografik Tayini ISO 643 Çelikler - Görünür Tane Boyutunun Mikrografik Olarak Belirlenmesi ASTM E45-18 Çeliğin Katkı İçeriğinin Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri EN 10247 Standart Resimler Kullanılarak Çeliklerin Metalik Olmayan İçeriğinin Mikrografik İncelenmesi ASTM E562-19e1 Sistematik Manuel Nokta Sayımı İle Hacim Fraksiyonunu Belirlemeye Yönelik Standart Test Yöntemi ASTM E340-15 Metallerin ve Alaşımların Makro Aşındırılması İçin Standart Uygulama IS 6416 Çeliğin Kasa Derinliğinin Ölçülmesi İçin Yöntemler IS 7754 Dökme Demirde Grafitin Mikro Yapısının Tasarım Yöntemi ASTM A247-19 Demir Dökümlerdeki Grafitin Mikro Yapısını Değerlendirmek İçin Standart Test Yöntemi ISO 945-1 Dökme Demirlerin Mikro Yapısı - Bölüm 1: Görsel Analizle Grafit Sınıflandırması

ASTM B487-20 Kesitin Mikroskobik İncelenmesiyle Metal ve Oksit Kaplama Kalınlığının Ölçülmesine Yönelik Standart Test Yöntemi Yararları


Gıda Güvenliğini Artırır

Metal bileşenlerin sağlıklı ve güvenli olmasını sağlamak için yapılan testler, gıda güvenliği açısından önemlidir.

Sürdürülebilirlik Sağlar

Dayanıklı ve çevre dostu metal malzemelerin kullanılması, sürdürülebilir üretim süreçlerini destekler.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Metal malzemelerdeki gelişmeler ve yeni test yöntemleri, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine olanak tanır.

Güvenilirlik Artışı

Ürünlerin metalik bileşenlerinin doğru analizi, dayanıklılıklarını artırır ve güvenilirliklerini güçlendirir.

Hedef Kitleyi Belirler

Kaliteli ve dayanıklı metal ürünler, doğru pazar segmentine hitap eder ve müşteri sadakatini artırır.

Marka Değerini Artırır

Kaliteli metal ürünler, markanın güvenilirliğini ve itibarını artırır, sektörde güçlü bir konum elde etmesini sağlar.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu