EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
ASTM E1077-14 Çelik Numunelerin Dekarbürizasyon Derinliğini Tahmin Etmek İçin Standart Test Yöntemleri

Amerikan Test ve Malzeme Kuruluşu (ASTM) tarafından geliştirilen “ASTM E1077-14 Çelik numunelerin dekarbürizasyon derinliğini tahmin etmek için standart test yöntemleri” standardında, bileşime, matris mikro yapısına veya kesit şekline bakılmaksızın çeliklerin dekarbürizasyon derinliğini tahmin etmeye yönelik test yöntemleri açıklanmaktadır. Başlıca temel prosedürler şunlardır:

  • Tarama yöntemleri
  • Mikroskobik yöntemler
  • Mikro indentasyon sertliği yöntemleri
  • Kimyasal analiz yöntemleri

Bir anlaşmazlık durumunda, titiz niceliksel veya doğrusal analiz yöntemi hakem yöntemi olarak kabul edilmektedir. Bu yöntemler herhangi bir kesit şekli ile kullanılabilir. Kimyasal analitik yöntemler genellikle mikroskobik yöntemlere göre daha büyük bir dekarbürizasyon derinliğini ortaya çıkarır ancak bazı basit şekiller ve ekipmanın mevcudiyeti ile sınırlıdır. Bu teknikler genellikle araştırma çalışmaları için ayrılmıştır. Mikro indentasyon (girinti) sertlik yöntemi, nispeten homojen mikro yapılara sahip sertleştirilmiş yapıların doğru ölçümleri için uygun bulunmaktadır.

Bu standartta açıklanan test yöntemleri, sıcak işleme veya ısıl işlemde olduğu gibi, yüksek sıcaklıklarda ısıtma nedeniyle karbon içeriğindeki yüzey kayıplarını tespit etmek için kullanılır. Bu tür testlerin sonuçları, işleme ödeneklerine ilişkin rehberlik amacıyla veya dekarbürizasyon eğilimi üzerinde işlemenin etkisini değerlendirmek amacıyla, alıcı ve imalatçı firma arasında üzerinde mutabakata varılan kurallara göre malzemeyi sevkiyata uygun hale getirmek için kullanılır.

Tarama testleri, dekarbürize edilmemiş numuneleri, önemli ölçüde dekarbürizasyona sahip olanlardan ayırmak için tasarlanmış basit, hızlı ve düşük maliyetli testlerdir.

Mikroskobik testler, mevcut dekarbürizasyonun derinliğinin ve yapısının makul derecede doğru bir şekilde belirlenmesine olanak sağlamak için metalografik olarak parlatılmış bir kesit gerektirir. Dekarbürizasyon derinliğinin tahmin edilmesi için çeşitli yöntemler kullanılabilir.

Mikro indentasyon sertlik yöntemleri cilalı kesitlerde kullanılır ve makul ölçüde tek biçimli mikro yapılara sahip sertleştirilmiş numuneler için en uygun yöntemdir.

Kimyasal analitik yöntemler basit, tekdüze şekilli numunelerle sınırlıdır ve artımlı tornalamaların veya sabit artışlarla frezelemenin ardından yapılan analizlere dayanır.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalografi ve metal testleri kapsamında, “ASTM E1077-14 Çelik numunelerin dekarbürizasyon derinliğini tahmin etmek için standart test yöntemleri” standardında tanımlanan test hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Mikroskopla Kaplama Kalınlığı Belirleme Çeliğin Dekarbürize Edilmiş Derinliğinin Ölçülmesi Zararlı İntermetalik Fazların Varlığının Tespit Edilmesi Ortalama Tane Büyüklüğünün Belirlenmesi Çeliğin İnklüzyon İçeriğinin Belirlenmesi Makro Yapı Analizi Çelik Kasa Derinliği Belirleme ASTM B487-20 Kesitin Mikroskobik İncelenmesiyle Metal ve Oksit Kaplama Kalınlığının Ölçülmesine Yönelik Standart Test Yöntemi ISO 1463 Metalik ve Oksit Kaplamalar - Kaplama Kalınlığının Ölçümü - Mikroskobik Yöntem ASTM E1077-14 Çelik Numunelerin Dekarbürizasyon Derinliğini Tahmin Etmek İçin Standart Test Yöntemleri ASTM E112-13 Ortalama Tane Boyutunun Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri IS 4748 Çelikler - Görünür Tane Büyüklüğünün Mikrografik Tayini ISO 643 Çelikler - Görünür Tane Boyutunun Mikrografik Olarak Belirlenmesi ASTM E45-18 Çeliğin Katkı İçeriğinin Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri EN 10247 Standart Resimler Kullanılarak Çeliklerin Metalik Olmayan İçeriğinin Mikrografik İncelenmesi ASTM E562-19e1 Sistematik Manuel Nokta Sayımı İle Hacim Fraksiyonunu Belirlemeye Yönelik Standart Test Yöntemi ASTM E340-15 Metallerin ve Alaşımların Makro Aşındırılması İçin Standart Uygulama IS 6416 Çeliğin Kasa Derinliğinin Ölçülmesi İçin Yöntemler IS 7754 Dökme Demirde Grafitin Mikro Yapısının Tasarım Yöntemi ASTM A247-19 Demir Dökümlerdeki Grafitin Mikro Yapısını Değerlendirmek İçin Standart Test Yöntemi ISO 945-1 Dökme Demirlerin Mikro Yapısı - Bölüm 1: Görsel Analizle Grafit Sınıflandırması
Dökümsüz Kumaşlar İçin Deney Yöntemleri (Döküm Katsayısının Belirlenmesi) Karbürizasyon ve Dekarbürizasyon Test Yöntemleri JIS Z2371 Nötr Tuz Püskürtme Testi Yöntemleri ISO 4892-3 Plastikler - Laboratuvar Işık Kaynaklarına Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 3: Floresan UV Lambalar ISO 16474-3 Boyalar ve Vernikler - Laboratuvar Işık Kaynaklarına Maruz Kalma Yöntemleri - Bölüm 3: Floresan UV Lambalar ASTM A370 Çelik Ürünlerinin Mekanik Testi İçin Standart Test Yöntemleri ve Tanımlar ASTM E8/E8M-13a Metalik Malzemelerin Gerilim Testi İçin Standart Test Yöntemleri IS 443 Kauçuk Hortumlar İçin Numune Alma ve Test Yöntemleri IEC 61800-3 Ayarlanabilir Hızlı Elektrik Güç Tahrik Sistemleri - Bölüm 3: EMC Gereksinimleri ve PDS ve Takım Tezgahları İçin Özel Test Yöntemleri CISPR 15 Elektrikli Aydınlatma ve Benzeri Ekipmanların Radyo Parazit Özelliklerinin Sınırları ve Ölçüm Yöntemleri ISO 11452-2 Karayolu Taşıtları - Dar Bantlı Elektromanyetik Enerjiden Kaynaklanan Elektriksel Bozulmalar İçin Bileşen Test Yöntemleri - Bölüm 2: Emici Astarlı Korumalı Muhafaza ISO 11452-4 Karayolu Taşıtları - Dar Bantlı Elektromanyetik Enerjiden Kaynaklanan Elektriksel Bozulmalar İçin Bileşen Test Yöntemleri - Bölüm 4: Donanım Uyarma Yöntemleri JIS D1601 Otomobil Parçaları İçin Titreşim Test Yöntemleri JASO D001 Otomotiv Elektronik Ekipmanları İçin Çevresel Test Yöntemlerinin Genel Kuralları IS 3025 Su ve Atıksu İçin Numune Alma ve Test Yöntemleri (Fiziksel ve Kimyasal)

ASTM E1077-14 Çelik Numunelerin Dekarbürizasyon Derinliğini Tahmin Etmek İçin Standart Test Yöntemleri Yararları


Marka Değerini Artırır

Kaliteli metal ürünler, markanın güvenilirliğini ve itibarını artırır, sektörde güçlü bir konum elde etmesini sağlar.

Maliyetleri Azaltır

Malzeme hatalarının erkenden tespit edilmesi, üretimdeki israfı önler ve maliyetleri düşürür.

Standartların Belirlenmesi

Metal malzemelerin test edilmesi, sektördeki kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.

Hukuki Uyum Sağlar

Metal malzeme standartlarına uygunluk testi, yasal düzenlemelere uyum sağlar ve sertifikasyon gereksinimlerini karşılar.

Gıda Güvenliğini Artırır

Metal bileşenlerin sağlıklı ve güvenli olmasını sağlamak için yapılan testler, gıda güvenliği açısından önemlidir.

Süreç İyileştirmesi

Metal malzemelerin test edilmesi, üretim süreçlerini optimize eder ve hatalı üretimlerin önüne geçilmesini sağlar.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu