Işık, boşlukta dalga olarak dolaşan bir elektromanyetik enerji şeklidir. Mikrodalgalar ve x-ışınları gibi, bu ışık dalgalarının bir dalga boyu ve frekansı bulunmaktadır. İnsanlar, sadece 400-700 nm arasındaki dalga boylarında enerjiyi algılayan ve onu görüntülere dönüştüren gözlere sahiptir. Dalga boyları farklı renklere karşılık gelmektedir. Örneğin 420 nm civarında dalga boyuna sahip ışık mavi olarak, 525 nm yeşil olarak ve 635 nm kırmızı olarak algılanmaktadır. Daha uzun dalga boylarına kızılötesi ışın, daha kısa dalga boylarına ise ultraviyole ışın denmektedir. Daha kısa olanlar ise x-ışınlarıdır.
Temel ışık yoğunluğu birimi, nominal olarak bir mum tarafından verilen ışıktır. Verilen tüm ışığın toplam enerjisine ışık akısı denmektedir. İnsanların en aşina olduğu ışık yoğunluğu ölçüsü lümendir. Kısaca ışık çıkışı lümen cinsinden ifade edilirken, ışık yoğunluğu metrekare başına lümen cinsinden ölçülmektedir.
Işık yoğunluğunu ölçmenin başlıca nedenleri, en düşük aydınlatma standartlarının karşılanmasını sağlamaktır. En yaygın ölçüm nedeni ergonomi ve güvenliktir. Birçok ortam için, amacına uygun şekilde minimum aydınlatma seviyeleri önerilmektedir. Genelde işyeri genelinde ışık seviyelerini belgeleyen bir aydınlatma araştırması yapılmaktır. Alanlar en düşük kabul edilebilir seviyelerin altında bulunursa, bir iyileştirme planı uygulanması gerekmektedir.
Işık yoğunluğu ölçülürken, fotonların enerjisinin elektrik yüküne dönüştürüldüğü bir sensöre ışık düşürülmektedir. Yüzeye ne kadar çok ışık çarparsa, o kadar fazla yük oluşur. Genel olarak bu ikisi birbiri ile ilişkilidir. Ölçüm cihazları, akımı veya gerilimi lüks değerine dönüştürmektedir.
Çalışanların güvenli çalışma koşullarında çalıştığından emin olmaktan, fotoğrafçılık veya sahne sanatlarında aydınlatma seviyelerini kontrol etmeye kadar, ışığın ölçülmesi çok farklı alanlarında yaygın bir uygulamadır.
Genel olarak çalışma alanlarında şu üç tür aydınlatma armatüründen biri kullanılmaktadır: akkor lambalar, floresan ışıklar ve LED’ler olarak bilinen ısıya dayalı ışık kaynakları. Bunların her biri farklı şekilde ışık üretmektedir. Günümüzde akkor ışık kaynakları, fazla enerji tüketimi ve yüksek ısınma yüzünden terkedilmektedir. Bunun yerine LED ışıklar yaygınlaşmaktadır.
Uzun yılların tecrübesine sahip kuruluşumuz tarafından, eğitimli ve deneyimli bir kadro ile işletmelere, elektriksel güvenlik test hizmetleri çerçevesinde aydınlatma ölçüm hizmetleri verilmektedir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, elektrik sistemlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Etkin güvenlik önlemleri, kaynak kullanımını optimize ederek maliyetlerin düşmesine yol açar. Bu, işletmenizin kârlılığını artırır.
Elektrik sistemlerinin kalitesi, güvenliğini artırır ve işletmenizin genel performansını iyileştirir. Bu süreçler, yüksek standartlarda hizmet sunmanızı sağlar.
Belgelendirilmiş süreçler, güvenilirliğinizi artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Hedef kitlenizin güvenlik ihtiyaçlarını anlama ve karşılamada daha etkin olmanızı sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Global standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı sağlar. Bu, yeni iş fırsatlarına kapı açar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu