Avrupa Parlamentosu ve Konseyi tarafından yayınlanan 2009/119/EC sayılı direktif, üye ülkelere minimum ham petrol ve/veya petrol ürünleri stoklarını muhafaza etme yükümlülüÄŸü getirmektedir.
Bu direktif, Avrupa BirliÄŸi ülkeleri arasında dayanışmaya dayalı güvenilir ve ÅŸeffaf sistemler yoluyla yüksek düzeyde petrol arz güvenliÄŸini saÄŸlamayı, minimum ham petrol ve/veya petrol ürünleri stoklarını muhafaza etmeyi ve gerekli prosedürel araçları uygulamaya koymayı amaçlayan esaslar belirlemektedir.
Bu doÄŸrultuda üye ülkeler kendi çıkarları için her zaman tutulan toplam petrol stoklarının en az 90 gün karşılamasını saÄŸlamak için uygun olan yasal düzenlemeleri çıkarmıştır. Stok hesaplamasında ÅŸu iki miktardan hangisi daha büyükse o esas alınmıştır: ortalama günlük net ithalat veya 61 günlük ortalama günlük iç tüketim.
Ülkemizde de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından çıkarılan yasal düzenlemede de (Petrol Piyasası Lisans YönetmeliÄŸi), ülke içinden ve dışından temin edilen petrolün doÄŸrudan veya iÅŸlenerek, güvenli ve ekonomik koÅŸullarda bir rekabet ortamı içinde kullanıcılara satışına yönelik faaliyetler düzenlenmektedir.
Bu yasal düzenleme ile birlikte, lisans sahibi rafinerici ve dağıtıcı firmalara stok yükümlülüÄŸü getirilmiÅŸtir. Bu yükümlülük belirlenirken, yıllık ortalama 20 günlük ikmal miktarı esas alınmaktadır. Stok miktarı, takip eden yılın Mart ayından baÅŸlayarak 12 aylık süre içindeki stok yükümlülüÄŸü olarak takip edilmektedir.
Stok yükümlülüÄŸü hesaplanırken ve takip edilirken, petrol ürünlerinin ağırlık cinsinden miktarları esas alınmaktadır.
Rafinerici lisansına sahip olan kuruluÅŸlar için akaryakıt dışında tutulan stoklar hesaplanırken, tankların dibi için yüzde 10 ve nafta için ayrıca yüzde 4 oranında düÅŸüm yapılmakta ve elde edilen rakam 1,065 katsayısına bölünmektedir.
Dağıtıcı lisansına sahip olan kuruluÅŸlar içinse, ulusal stok yükümlülüÄŸü kapsamında tutmak zorunda oldukları stokların en az yarısının benzin veya motorin veya havacılık yakıtlarından oluÅŸması gerekmektedir.
KuruluÅŸumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaÅŸanan geliÅŸmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliÅŸtiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. Ä°ÅŸletmelere verilen petrol ürünleri gözetim hizmetleri arasında, aylık miktar tespitleri (stok) hizmetleri de bulunmaktadır.
Teknolojik yeniliklerin entegrasyonu, güvenliği artırarak operasyonel süreçleri daha verimli hale getirir.
Güvenilir ürün sunumu, işletmeyi sektördeki diğer rakiplerinden ayırarak rekabet gücünü artırır.
Süreçlerin düzenli olarak gözlemlenmesi, kaynakların verimli kullanılmasını sağlayarak işletme kârlılığına katkıda bulunur.
Global kalite standartlarına uyum, işletmenin uluslararası pazarda güvenle faaliyet göstermesini sağlar.
Kaliteli ve güvenli ürün sunumu, işletmenin marka değerini yükselterek sektörde öne çıkmasını sağlar.
Çevresel duyarlılık esaslarına uygun denetimler, sürdürülebilir bir üretim ve dağıtım hedefini destekler.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu