EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Azo Boyarmadde Testi

İlk insanlardan bugüne boyalar günlük yaşamın önemli bir parçasını oluşturmaktadır. Boya kullanımı ilk olarak, doğal bitki ve böcek kaynakları kullanılarak başlamıştır ve sonrasında sentetik üretim süreçlerine geçilmiştir. Ancak sentetik boyaların birçoğunun, özellikle azo boyarmaddelerin (renklendiricilerin) toksik ve mutajenik olduğu tespit edilmiştir. Bugün dünya genelinde bu boyaların yasaklanmasına çalışılmaktadır. Bununla birlikte, düşük maliyetli olması ve tercih edilen başka özellikleri yüzünden azo boyarmaddeler bugün de kullanılmaya devam etmektedir.

Azo boyalarının atık sulardan uzaklaştırılması ve işlenmesi çok güçtür. Bu boyalar geleneksel aerobik biyolojik arıtmaya karşı dirençli oldukları için ve kimyasal ve fiziksel arıtma süreçleri ekonomik ve çevre dostu olmadığı için, yenilikçi iyileştirme araştırmaları sürmektedir.

Maalesef tekstil, kozmetik, ilaç, deri, kağıt ve gıda sektörlerinden yayılan renkli deşarjlar yüzünden yüzey suları ve yeraltı suları kirlenmekte ve ciddi çevre sorunları yaratmaktadır. Azo renklendiriciler, üretim süreçlerinin kolay olması ve bir çözeltide çözünmüş olarak bulunma oranının yüksek olması nedeniyle, atıkların yaklaşık yüzde 70’ine katkıda bulunmaktadır.

Çok sayıda tüketim ürününde renklendirici olarak kullanılan ve bir sentetik boya sınıfı olan azor boyarmaddeler kanserojen olarak listelenmiştir ve Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD başta olmak üzere birçok ülkede, ciltle doğrudan temas eden ürün içeriklerine yasal sınırlamalar getirilmiştir. Ancak yapılan yasal düzenlemelere ve yayınlanan uluslararası standartlara rağmen azo renklendiricilerde ürün uyumu hala problemlidir. Gelişmiş laboratuvarlarda test edilen ürünlerin yüzde 5’inden fazlasında, izin verilen azo boyarmadde içeriğinin aşıldığı tespit edilmiştir.

Azo boyalar aril azo bileşikleri olarak da adlandırılmaktadır ve benzer bir moleküler yapıyı paylaşan canlı renklere sahip büyük bir kimyasal bileşikler grubudur. Bugün piyasada, tüm organik renklendiricilerin hemen hemen yüzde 60-80 arasını temsil eden 2000 civarında azo boyası bulunmaktadır. Sentetik boyaların ve pigmentlerin en önemli sınıfı azo boyalardır.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, azo boyarmadde testi hizmetleri de vermektedir.

 

Alerjik Dispers Boyarmaddeler Testi Alkilfenoller (AP) ve Alkilfenol Etoksilatlar (APE) Aminoazobenzen Testi Azo Boyarmadde Testi BHT İçeriği Testi Bisfenol-A Testi Biyosit Testi Dimethyl Fumarate (DMF ve DMFA) Testleri Ekstrakte Edilebilen Ağır Metaller (Asidik Ter Çözeltisinde) Elyaf Analizi ve Kalitatif Değerlendirme Elyaf Kompozisyonu Testi Fitalat Testi Formaldehit Testi Kalaylı Organik Bileşikler Testi Kanserojen Dispers Boyarmaddeler Testi Kanserojen Madde Testi Klorofenoller (PCP, TCP, TECP) Klorlu Organik Taşıyıcılar Koku Testi Kozmetiklerde Serbest Formaldehit Testi Krom (VI) Testi Çocuk Metal Aksesuarları ve Metal Ürünlerinde Kurşun Testi Metal Olmayan Çocuk Aksesuarlarında Kurşun Testi İplik Numarası Testi Lif Sayısı Testi Nem Oranı Testi Nikel Miktarı Testi O-Fenilfenol Testi Oyuncak Güvenliği (Parmak Boyaları) Pamukta Merserizasyon Perflorlanmış Tensidler (PFOS ve PFOA) Pestisit Testi pH Değeri pH Değeri, Fischer Çözeltisi Yöntemi Pigmentler ve Dolgu Maddeleri İçin Sulu Bir Süspansiyonun pH Değeri Testi Plastiklerde Kadmiyum Testi Poliaromatik Hidrokarbonlar (PAH) Testi Poliklorlu Bifeniller Primer Aromatik Aminler Testi PVC (Polivinil Klorür) Testi Su Kalitesi Testi (Toplam Kalsiyum ve Magnezyum) (EDTA Titrimetrik Metod) TCMTB (2-Thiocyanomethylthio Benzothiazole) Testi Toksik Ağır Metaller Toplam Kurşun Miktarı Triklosan Testi Vinil Klorür Testi Organik Maddeler Testi Yağ Oranı Testi Yanmazlık Apresi Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Pamuk ve Polyester Hariç Sentetikler İçin) Yasaklı Azo Boyarmaddeler (Polyester İçin)

Azo Boyarmadde Testi Yararları


Güvenilirlik Artışı

Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.

Çevresel Etkiyi Azaltır

Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.

Yasal Uyum Sağlar

Kimyasal ve ekolojik testler, yasal düzenlemelere uyumu sağlar. Bu, olası hukuki sorunları minimize eder ve işletmenizin yasal güvenliğini artırır.

Uluslararası Standartlara Uyum Sağlar

Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.

Olası Riskleri Azaltır

Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.

Müşteri Memnuniyetini Arttırır

Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu