Başarısızlık analizi genellikle tasarım mühendisleri tarafından, bir ürün montajının bazı malzemelerindeki veya bileşenlerindeki potansiyel hataları incelemek veya bir hata meydana geldikten sonra bu hatanın nedenini tespit etmek için gerçekleştirilir. Normalde, hatanın meydana gelmesinden sonra gerçekleştirilen analiz, hataya neden olan olayın yeniden yaratılması gerektiğinden zaman alıcı ve genellikle çok maliyetli olabilir. Genellikle, uygunsuz malzeme seçiminden veya malzeme özelliklerindeki eksikliklerden kaynaklanan yapısal hatalara atfedilen tasarım hataları nedeniyle arızalar meydana gelir. Ana nedenin uygunsuz malzeme olduğu birçok başarısızlık örneği bulunmaktadır.
Başarısızlık analizinin amacı, hataya yol açan birincil nedenleri tespit etmek, gelecekteki hataları önlemenin yollarını geliştirmek ve potansiyel hatalara karşı dayanıklı bir ürün veya sistem geliştirmek için tasarım ve üretim prosedürlerini iyileştirmektir.
Başarısızlığın nedenleri iki ana gruba göre düzenlenir: tasarım eksikliği ve uygunsuz malzeme seçimi. Tasarım eksiklikleri başında stres yoğunlaşma noktalarının yetersiz izlenmesi, servis yükleri ve çevre hakkında bilgi eksikliği ve karmaşık parçaların yüklenmesinde ve stres analizinin zorluğunun olması gelir. Malzemeye ilişkin eksiklikler arasında hizmet koşulları seçim kriterlerinde uyumsuzluk, malzemeye ilişkin yetersiz veri, maliyete çok fazla önem verme ve kaliteye yeterince önem verilmemesi, imalat sırasında malzemede meydana gelen kusurlar, yetersiz bakım ve arıza bulunur.
Arıza analizinin en önemli yönlerinden biri, malzeme arızasından önce ve sonrasında test edilmesi ve değerlendirilmesidir. Bu, iki ana test içerir: mekanik test ve mikroskobik inceleme. Malzemenin mekanik testi yapısal arızayı simüle eden koşullar altında gerçekleştirilir. Zaman içindeki arızalar, çevrimsel gerilmeler, aşınmalar ve aşınma testleri gibi yorulma testleri kullanılarak test edilir. Sıcaklık veya nem gibi dış etkiler beklendiğinde testlerde bu etkilerin farklı seviyelerde gerçekleştirilmesi gerekir.
Genel olarak başarısızlık analizi üç temel görevi içerir: sebep-sonuç analizi, arıza değerlendirme teknikleri ve yapısal veya kesinti faaliyetleri.
Başarısızlığın temel nedenlerini belirlemek ve gelecekte meydana gelebilecek kazaları önlemek amacıyla yönergeler veya düzenlemeler sağlamak için bir tür geriye dönük projeksiyon ve modelleme analizi gerekli olabilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında başarısızlık analizi hizmetleri de bulunmaktadır.
Testlerin başarıyla yapılması, markanın güvenilirliğini ve değerini artırır, pazar konumunu güçlendirir.
Testler, erken tespit edilen hatalar sayesinde ürün geri çağırma ve üretim hatalarını azaltarak maliyetlerin düşmesine yardımcı olur.
Çeşitli testler, mevcut süreçlerdeki zayıf noktaları ortaya çıkarır ve bu da süreç iyileştirmelerine olanak tanır.
Testlerin başarıyla yapılması, ürünlerin güvenilirliğini artırır ve marka imajını güçlendirir.
Testler, gıda üretimi ve işleme süreçlerinde güvenliği ve hijyeni artırarak sağlık risklerini azaltır.
Farklı testler, ürün ve süreçlerin verimliliğini artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu