Gıda alerjisi, vücudun bağışıklık sisteminin belirli gıdalara alışılmadık şekilde tepki vermesidir. Alerjik reaksiyonlar genellikle hafif olmasına rağmen çok ciddi olabilir. Besin alerjisinin belirtileri vücudun farklı bölgelerini aynı anda etkileyebilir. Bazı yaygın semptomlar şunları içerir: ağızda, boğazda veya kulaklarda kaşıntı hissi, kabarık, kaşıntılı, kırmızı döküntüler, yüzün, göz çevresinin, dudakların, dilin ve damağın şişmesi veya kusma. En ciddi vakalarda yaşamı tehdit edebilecek ciddi bir alerjik reaksiyon görülür (örneğin nefes almada zorluk, baş dönmesi ve bayılacak veya bilincini kaybedecek gibi hissetme).
Besin alerjileri, vücudun enfeksiyona karşı savunması (bağışıklık sistemi) gıdada bulunan proteinleri yanlışlıkla bir tehdit olarak algıladığı zaman ortaya çıkar. Bunun sonucunda birtakım kimyasallar açığa çıkar. Alerjik reaksiyon semptomlarına neden olan bu kimyasallardır. Hemen hemen her gıda alerjik reaksiyona neden olabilir, ancak çoğu gıda alerjisinden sorumlu olan belirli gıdalar bulunmaktadır. Çocuklarda en sık alerjik reaksiyona neden olan gıdalar şunlardır: süt, yumurta, yer fıstığı, balık ve kabuklu deniz ürünleri.
Besin alerjileri semptomlara ve ne zaman ortaya çıktıklarına bağlı olarak üç türe ayrılır:
Alerjenler, bağışıklık sisteminde başlayan ve alerjik reaksiyonla sonuçlanan bir tepkiyi tetikleyen, genellikle zararsız bir maddedir. Örneğin polene alerji varsa bağışıklık sistemi poleni istilacı veya alerjen olarak tanımlar. Bağışıklık sistemi, tipik olarak burun, boğaz, gözler, kulaklar, deri veya damak çatısında semptomlara neden olan kimyasalları salarak yanıt verir. Polene ilave olarak başka yaygın alerjenler arasında toz akarları, hayvan tüyü, küf, ilaçlar, böcek zehirleri ve çeşitli yiyecekler bulunur.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen gıda ve yem analizleri hizmetleri arasında, besin alerjisi ve alerjen analizleri de bulunmaktadır.
Test süreçleri, ürünlerin kalite ve güvenlik standartlarına uygun olmasını sağlayarak sektördeki en iyi uygulamaları oluşturur.
Üretim süreçlerinde yapılan doğrulama testleri, daha verimli ve kaliteli ürünler geliştirilmesini sağlar.
Global sağlık ve güvenlik standartlarına uyumlu ürünler, uluslararası pazarda markanın tanınırlığını artırır.
Potansiyel sağlık risklerini tespit ederek, ürünlerin güvenli bir şekilde tüketiciye ulaşmasını sağlar.
Test süreçleri sayesinde olası hatalı üretimler ve geri çağırmalar önlenerek maliyetler düşürülür.
Besin güvenliği ve kalite testleri, sektördeki yenilikçi ürünlerin geliştirilmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu