Kısaca BHT olarak bilinen butil hidroksi toluen, genelde üretici firmaların, tahılları ve diğer yiyecekleri taze tutmak için kullandıkları koruyucu bir kimyasal bileşiktir. Yağların hızlı bir şekilde oksitlenmesini veya bozulmasını önlemek amacı ile, yağ içeren yiyeceklere ilave edilen insan yapımı antioksidanlardır. Bu kimyasallar gıdalara daha uzun bir raf ömrü sağlamaktadır.
Ancak BHT, bilinen bir kanserojen maddedir. Aynı zamanda endokrin bozucular arasındadır, yani insanların hormonal dengesini bozmaktadır. İnsan vücudunda kan dokusu, karaciğer ve merkezi sinir sistemi üzerinde toksik etkiler yapmaktadır. Bazen daha fazla sağlık problemleri yaratmaktadır. BHT’nin, ürünlerde çok küçük miktarlarda kullanıldığı zaman güvenli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle hem gıda ürünlerinde hem de kozmetik ürünlerinde kullanımı için onay verilmektedir. Ancak resmi olarak bu içerikler yasaklanmadığı için, üretici firmalar bunları istedikleri gibi kullanmakta özgür kalmaktadır.
Butil hidroksi toluen (BHT), antioksidan özellikleri açısından yararlı olan, kimyasal olarak bir fenol türevi olan ve yağ tipi çözücülerde çözünme özelliği olan (lipofilik) bir organik bileşiktir.
ABD Çevre Çalışma Grubu tarafından yayınlanan kılavuz, ciddi sağlık endişeleri yaratan bileşenleri, başka ülkelerde yasaklanan veya kısıtlanan katkı maddelerini ve gıdada olmaması gereke başka maddeleri içermektedir. Bu listedeki katkı maddelerinden ikisi, butil hidroksi toluen (BHT) ve butil hidroksi anisoldür (BHA). Bu katkı maddelerinin her ikisi de Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından güvenli olarak kabul edilmektedir. Ancak BHT son zamanlarda potansiyel olarak zararlı bir katkı maddesi olarak kabul edilmektedir.
Kısaca butil hidroksi toluen (BHT) ve butil hidroksi anisol (BHA), katı ve sıvı yağların bozulmasını ve yağda çözünen vitaminlerin gıda ve kozmetiklerdeki aktivite kaybını geciktirmek için sıklıkla kullanılan sentetik fenolik antioksidanlardır. Bu bileşikler, askorbik asit, sitrik asit veya fosforik asit gibi bir antioksidan aktivite gerçekleştirmek için genelde diğer kimyasallar ile birlikte kullanılmaktadır. Genelde şu işlenmiş yiyecekler BHT içermektedir: yenilebilir yağlar, kızarmış yiyecekler, kahvaltılık tahıllar, hazır erişte ve pirinç.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü kimyasal ve ekolojik test hizmetleri çerçevesinde, BHT içeriği test hizmetleri de vermektedir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürünlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Kimyasal testler, potansiyel tehlikeleri belirleyerek riskleri yönetir. Bu, olumsuz olayların ve müşteri şikayetlerinin önüne geçer.
Zararlı kimyasalların olmaması, müşteri güvenini artırır. Tüketiciler, sağlıklı ve çevre dostu ürünleri tercih eder, bu da memnuniyeti yükseltir.
Bu testler, üretim sürecinin çevresel etkilerini değerlendirir. Sürdürülebilir uygulamalar benimsemek, ekolojik ayak izini azaltır.
Bağımsız testler, ürünlerinizin güvenilirliğini artırarak müşteri ve paydaşların güvenini kazanmanıza yardımcı olur.
Global kimyasal ve ekolojik standartlara uygunluk, uluslararası pazarda tanınmanızı artırır ve yeni iş fırsatları sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu