EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Brinell Sertlik Testi

Brinell sertlik testi, metalik malzemeler hakkında yararlı bilgiler sağlayan ampirik bir girinti sertliği testidir. Bu bilgi, metalik malzemelerin çekme mukavemeti, aşınma direnci, süneklik ve diğer fiziksel özellikleri ile ilişkili olabilir ve kalite kontrolünde ve malzeme seçiminde oldukça faydalıdır.

Brinell girinti sertliği testinin genel prensibi iki adımdan oluşur:

  • Girinti ucu test numunesi ile yüzeye dik bir yönde temas ettirilir ve 1-8 saniye arasında test kuvveti uygulanır, ardından kuvvet kaldırılır.
  • Girintinin çapı birbirine dik en az iki yönde ölçülür. Brinell sertlik değeri çap ölçümlerinin ortalamasından elde edilir.

Brinell sertlik değerleri tek başına bir sayı ile gösterilmez, çünkü testin yapılmasında hangi uç (bilyenin çapı) ve kuvvetlerin kullanıldığının belirtilmesi gerekmektedir.

Gerektiğinde, çentiğin oluşturulacağı yüzey törpülenir, taşlanır, makineyle işlenir veya aşındırıcı malzeme ile düz bir şekilde cilalanır. Bu şekilde girintinin kenarı, çapın belirtilen doğrulukta ölçülmesine izin verecek şekilde açıkça tanımlanır. Hazırlık, test yüzeyinin yüzey sertliğindeki herhangi bir değişikliği, örneğin aşırı ısınma veya soğuk çalışma nedeniyle en aza indirecek şekilde yapılır.

Her girintinin çapı, birbirine dik olacak şekilde iki yönde ölçülür. Girinti çapına ilişkin ek ölçümler de yapılabilir. Brinell sertlik sayısının hesaplanmasında ölçümlerin aritmetik ortalaması kullanılır. Düz yüzeyler üzerinde yapılan testlerde, aynı girinti için ölçülen en büyük ve en küçük çaplar arasındaki fark, ürün spesifikasyonunda belirtilmediği sürece girinti bilyası çapının yüzde 1’ini aşmamalıdır. Kavisli bir yüzey üzerinde girintiler yapıldığında, yüzeyin minimum eğrilik yarıçapı topun çapının iki buçuk katı olur. Girinti ölçümleri büyük ve küçük eksenlerin ortalaması olarak alınır.

İki bitişik girintinin merkezleri arasındaki mesafe, ortalama girintinin çapının en az üç katı olmalıdır. Herhangi bir girintinin merkezinden test parçasının kenarına kadar olan mesafe, ortalama iz çapının en az iki buçuk katı olmalıdır.

Brinell sertlik testleri, 10-35 derece arasındaki bir ortam sıcaklığında gerçekleştirilir. Test malzemesinin sıcaklığı ve sertlik test cihazının sıcaklığı test sonuçlarını etkileyebilir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında mekanik testler kapsamında, Brinell sertlik testi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Gerilme Direnci Testi Sertlik Testi Titreşim Testi Hava Şartlarına Dayanıklılık Testi Malzeme Bileşimi Testi Burulma Testi Yorulma Testi Kırılma Tokluğu Testi Sıkıştırma Testi Sürünme Testi Darbe Testi Brinell Sertlik Testi IS 9000-6 Elektronik ve Elektrik Ürünleri İçin Temel Çevresel Test Prosedürleri - Bölüm 6: Kompozit Sıcaklık / Nem Döngüsel Testi IS 15960 Kompozit Alt Paslanmaz Çelik Pişirme Tabakaları - Özellikler IS 208 Kapı Kolları - Özellikler IS 7231 Klozetler ve Pisuvarlar İçin Plastik Rezervuarlar - Şartname IS 13395 Tencereye İliştirilen Kulak ve Tutamak Tertibatlarının Performansı - Şartname IS 13983 Ev Amaçlı Paslanmaz Çelik Lavabolar - Özellikler IS 2552 Çelik Variller (Galvanizli ve Galvanizsiz) IS 191 Bakır - Özellikler ASTM A370 Çelik Ürünlerinin Mekanik Testi İçin Standart Test Yöntemleri ve Tanımlar ASTM E8/E8M-13a Metalik Malzemelerin Gerilim Testi İçin Standart Test Yöntemleri JIS Z2241 Metalik Malzemeler - Çekme Testi - Oda Sıcaklığında Test Yöntemi ISO 6892-1 Metalik Malzemeler - Çekme Testi - Bölüm 1: Oda Sıcaklığında Test Yöntemi IS 1608 Metalik Malzemeler - Ortam Sıcaklığında Çekme Testi IS 14756 Paslanmaz Çelik Tencere Gereçleri IS 6911 Paslanmaz Çelik Levha, Levha ve Şerit - Özellikler IS 5522 Mutfak Eşyaları İçin Paslanmaz Çelik Levhalar ve Şeritler IS 6528 Paslanmaz Çelik Tel - Özellikler IS 6527 Paslanmaz Çelik Filmaşin IS 740 Genel Mühendislik Amaçlı Dövme Alüminyum ve Alüminyum Alaşım Perçin Stok Şartnamesi IS 1660 İşlenmiş Alüminyum Malzemeler - Özellikler IS 8423 Yangınla Mücadele İçin Kontrollü Süzme Hortumu - Özellikler IS 13422 Tek Kullanımlık Cerrahi Kauçuk Eldivenler - Özellikler IS 10908 Sıvılaştırılmış Petrol Gazı İçin Esnek Kauçuk Borular - Şartname IS 9573 Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) İçin Kauçuk Hortum IS 443 Kauçuk Hortumlar İçin Numune Alma ve Test Yöntemleri IS 447 Kaynak İçin Kauçuk Hortum Spesifikasyonu ISO 2398 Basınçlı Hava İçin Tekstil Takviyeli Kauçuk Hortumlar - Şartname

Brinell Sertlik Testi Yararları


Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Ürünlerin küresel standartlara uygunluğu, ürünlerin uluslararası pazarda kabul görmesini sağlar.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Yeni malzemeler ve üretim teknikleri uygulayarak yenilikçi çözümler geliştirilir.

Süreç İyileştirmesi

Üretim süreçlerinde zayıf noktalar tespit edilerek verimli ve etkili bir süreç iyileştirmesi sağlanır.

Standartların Belirlenmesi

Sektördeki kalite standartlarının belirlenmesinde önemli bir rol oynanır ve uyum sağlanır.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Üretim süreçlerinde olası hataların erkenden tespit edilmesi, verimliliği artırarak maliyetleri düşürür.

Kalite Yönetimi İyileşir

Ürünlerin dayanıklılığı ve fonksiyonelliği test edilerek kalite yönetim sistemleri güçlendirilir.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu