Kumaşın bükülmesi durumunda iki olasılık bulunmaktadır. Ya çapraz bağlar kopar ve yeni durumda yeniden oluşur ve yük kaldırıldığı zaman hiçbir toparlanma olmaz, yani kırışıklık kalır, ya da çapraz bağlar kopmadan bir gerilme meydana gelir, bu durumda yük kaldırıldığı zaman tamamen toparlanma oluşur ve kırışma meydana gelmez. Aslında pamuk ve keten lifler, rejenere liflere göre buruşmaya daha yatkındır. Keza kalın lifler, ince liflere göre buruşmaya daha fazla yatkındır. Lif miktarı ile iplik ve kumaş yapısının da buruşma üzerinde etkisi fazladır. Örneğin yüksek bükümlü ipliklerle sık dokunan kumaşlar, düşük bükümlü ipliklerle seyrek dokunan kumaşlara göre daha fazla buruşmaktadır.
Dışarıdan bir buruşturma kuvveti uygulandığı zaman lifin iç dengesi, bu kuvvetin etkisi ile bozulmaktadır. Lif elementleri arasındaki yan bağlar kopar ve güçsüzleşir. Buruşma derecesi, kuvvetin lifin yapısını ne derece bozduğu ve bu sırada yeni yan bağlar oluşup oluşmaması ile doğrudan ilgilidir.
Buruşmada ipliğin numarası ve yüzeyin yapısı etkilidir. Kalın ve tek kat iplik, ince ipliğe göre daha fazla buruşur. Yüksek bükümlü iplikten yapılan sık dokulu kumaş, buruşmaya daha fazla eğimlidir. Kumaşlarda görülen buruşma eğilimini önlemek içim, kristalitlerin birbirine kaymasına engel olmak gerekir.
Bitim işlemleri sırasında bir tekstil ürününe buruşmazlık uygulandığı zaman, uygulanan apre işleminin etkinlik seviyesine bağlı olarak kumaş daha zor buruşan bir yapı kazanmaktadır. Buruşmazlık, bir kumaştaki lif hareketliliğinin kısıtlanması anlamına gelmektedir.
Gelişmiş laboratuvarlarda geçrekleştirilen buruşmazlık açısı testlerinde başlıca şu standartlara uyulmaktadır:
Kısaca buruşmazlık, kumaşlar kullanılırken oluşan buruşturma etkilerine karşı bu kumaşın gösterdiği mukavemeti ifade etmektedir. Esasen kumaşların bu etkilerden kurtulma yeteneğine sahip olması beklenmektedir. Daha ziyade selüloz esaslı elyaftan üretilen ipliklerle dokunan kumaşlarda buruşukluğa direnç göstermesi için bitim apresi uygulanmaktadır.
Uzun yılların kazandırdığı deneyim ile kuruluşumuz, talep eden işletmelere, eğitimli ve uzman bir kadro ile tekstil sektörü fiziksel test hizmetleri çerçevesinde, buruşmazlık açısı test hizmetleri de vermektedir.
Verimli test süreçleri, kaynak kullanımını optimize eder ve maliyetleri düşürerek işletmenin kârlılığını artırır.
Müşteri ihtiyaçlarının belirlenmesi, ürün ve hizmetlerinizi daha iyi şekillendirmenizi sağlar. Bu, pazarlama stratejilerinizi güçlendirir.
Sürekli gelişim ve yenilikçilik, ürün ve hizmetlerinizi sürekli olarak iyileştirir. Yenilikçi yaklaşımlar, rekabet avantajı sağlar.
Fiziksel analizler, yasal düzenlemelere uyum sağlamaya yardımcı olur ve olası hukuki sorunları minimize eder. Bu, işletmenizin yasal güvenliğini artırır.
Standartlara uygunluk, tekstil ürünlerinizi rakiplerinizden ayırarak piyasada öne çıkmanıza yardımcı olur. Sertifikasyon, markanızın değerini yükseltir.
Mevcut süreçlerin gözden geçirilmesi, verimliliği artırır ve sürekli iyileştirme kültürünü destekler. Bu, işletmenizin gelişimine katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu