EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Çeliğin Dekarbürize Edilmiş Derinliğinin Ölçülmesi

Hindistan Standartları Bürosu (BIS) tarafından geliştirilen “IS 6396 Çeliğin dekarbürize edilmiş derinliğinin ölçülmesi yöntemleri” standardında, dekarbürize edilmiş çeliğin derinliğinin ölçülmesine yönelik aşağıdaki yöntemler açıklanmakta ve aynı zamanda dekarbürize edilmiş derinliğin belirlenmesine yönelik kuralları ortaya konmaktadır:

  • Mikroskobik yöntem
  • Mikrosertlik yöntemi
    • Kesit çaprazlaması
    • Boyuna çapraz
  • Kimyasal analiz yöntemi
    • Yanma yöntemi
    • Spektrometre yöntemi

Bu yöntemlerin amacı, sıcak çalışma sırasında yüksek sıcaklıklarda ısınma nedeniyle çeliğin dekarbürize derinliğini ölçmek veya yüzeydeki mikro yapı, sertlik veya karbon içeriğindeki değişiklikleri tespit etmektir. Dekarbürize derinlik, baz malzemenin tekdüze bir mikro yapısının, sertliğinin veya karbon içeriğinin gözlemlendiği derinlik olarak alınır.

Kullanılacak yöntem istenen doğruluğa, dekarbürizasyon derecesine, çeliğin mikro yapısına ve baz karbon içeriğine bağlıdır. Mikroskobik yöntem, yüksek karbona (yüzde 0,70’in üzerinde), yüksek alaşım içeriğine veya yüksek sertliğe sahip çeliklerde az miktarda dekarbürizasyon haricinde, haddelenmiş, dövülmüş, tavlanmış ve normalize edilmiş numune için yeterince doğrudur.

Mikrosertlik yöntemi, nispeten homojen mikro yapıya sahip sertleşmiş yapıların doğru ölçümü için uygundur. Kimyasal analiz yöntemi basit şekillerle sınırlıdır ve genellikle yalnızca araştırma araştırmaları için kullanılır.

Bu standardın amaçları doğrultusunda,

  • Dekarbürizasyon, oksitleyici koşullar altında yüksek sıcaklıklarda çeliğin yüzey katmanlarından karbon kaybıdır. Dekarbürizasyon tam veya kısmi olabilir.
  • Tam dekarbürizasyon derinliği, çelik yüzeyinin altındaki derinlik, ferrit dışındaki fazların görünmeye başladığı bölgeye kadardır. Tam dekarbürize katman, yalnızca ferritin mevcut olduğu katmandır.
  • Kısmi dekarbürizasyon bölgesi, yüzey katmanındaki karbon konsantrasyonunun kısmen azalmasıyla karakterize edilir. Tamamen karbonsuzlaştırılmış bir bölgenin varlığında, kısmi dekarbürizasyon bölgesi, ferrit yapısının metalin temel yapısına karıştığı bir geçiş bölgesidir.
  • Toplam dekarbürizasyon derinliği, çeliğin yüzeyinden ana metalin karbon içeriğinin bulunduğu kısma olan dik mesafedir. Toplam dekarbürizasyon derinliği, tam dekarbürizasyon derinliği artı kısmi dekarbürizasyon derinliğine eşit olacaktır.
  • Belirtilen artık karbon yüzdesinin dekarbürize edilmiş derinliği, çeliğin yüzeyinden belirtilen artık karbon yüzdesine sahip parçaya kadar olan derinliktir.
  • Belirtilen sertliğin dekarbürize edilmiş derinliği, çeliğin yüzeyinden belirtilen sertliğin elde edildiği kısma kadar olan derinliktir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında metalografi ve metal testleri kapsamında, çeliğin dekarbürize edilmiş derinliğinin ölçülmesi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

Mikroskopla Kaplama Kalınlığı Belirleme Çeliğin Dekarbürize Edilmiş Derinliğinin Ölçülmesi Zararlı İntermetalik Fazların Varlığının Tespit Edilmesi Ortalama Tane Büyüklüğünün Belirlenmesi Çeliğin İnklüzyon İçeriğinin Belirlenmesi Makro Yapı Analizi Çelik Kasa Derinliği Belirleme ASTM B487-20 Kesitin Mikroskobik İncelenmesiyle Metal ve Oksit Kaplama Kalınlığının Ölçülmesine Yönelik Standart Test Yöntemi ISO 1463 Metalik ve Oksit Kaplamalar - Kaplama Kalınlığının Ölçümü - Mikroskobik Yöntem ASTM E1077-14 Çelik Numunelerin Dekarbürizasyon Derinliğini Tahmin Etmek İçin Standart Test Yöntemleri ASTM E112-13 Ortalama Tane Boyutunun Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri IS 4748 Çelikler - Görünür Tane Büyüklüğünün Mikrografik Tayini ISO 643 Çelikler - Görünür Tane Boyutunun Mikrografik Olarak Belirlenmesi ASTM E45-18 Çeliğin Katkı İçeriğinin Belirlenmesine Yönelik Standart Test Yöntemleri EN 10247 Standart Resimler Kullanılarak Çeliklerin Metalik Olmayan İçeriğinin Mikrografik İncelenmesi ASTM E562-19e1 Sistematik Manuel Nokta Sayımı İle Hacim Fraksiyonunu Belirlemeye Yönelik Standart Test Yöntemi ASTM E340-15 Metallerin ve Alaşımların Makro Aşındırılması İçin Standart Uygulama IS 6416 Çeliğin Kasa Derinliğinin Ölçülmesi İçin Yöntemler IS 7754 Dökme Demirde Grafitin Mikro Yapısının Tasarım Yöntemi ASTM A247-19 Demir Dökümlerdeki Grafitin Mikro Yapısını Değerlendirmek İçin Standart Test Yöntemi ISO 945-1 Dökme Demirlerin Mikro Yapısı - Bölüm 1: Görsel Analizle Grafit Sınıflandırması

Çeliğin Dekarbürize Edilmiş Derinliğinin Ölçülmesi Yararları


Güvenilirlik Artışı

Ürünlerin metalik bileşenlerinin doğru analizi, dayanıklılıklarını artırır ve güvenilirliklerini güçlendirir.

Marka Değerini Artırır

Kaliteli metal ürünler, markanın güvenilirliğini ve itibarını artırır, sektörde güçlü bir konum elde etmesini sağlar.

Maliyetleri Azaltır

Malzeme hatalarının erkenden tespit edilmesi, üretimdeki israfı önler ve maliyetleri düşürür.

Gıda Güvenliğini Artırır

Metal bileşenlerin sağlıklı ve güvenli olmasını sağlamak için yapılan testler, gıda güvenliği açısından önemlidir.

Süreç İyileştirmesi

Metal malzemelerin test edilmesi, üretim süreçlerini optimize eder ve hatalı üretimlerin önüne geçilmesini sağlar.

Sürdürülebilirlik Sağlar

Dayanıklı ve çevre dostu metal malzemelerin kullanılması, sürdürülebilir üretim süreçlerini destekler.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu