Ekvator prensipleri, finansal kuruluşlar tarafından benimsenen proje finansmanı risklerinin sağlıklı yönetimi için bir dizi ilkedir. Bu ilkeler proje finansmanında sosyal ve çevresel risklerin tanımlanmasını, değerlendirilmesini ve yönetilmesini sağlar.
Bugün işletmeler, sosyal ve çevresel sorumluluk politikasının bir parçası olarak, faaliyetlerinin etkisini daha iyi kontrol etmek ve sürekli iyileştirme bakış açısıyla iyi uygulamaları teşvik etmek amacı ile faaliyetleri sırasında çevresel ve sosyal konuları dikkate almayı amaçlamaktadır.
Ekvator prensipleri, ilk olarak 2003 yılında Dünya Bankası’nın Uluslararası Finans Kurumu (IFC) ile birlikte oluşturulmuştur ve bugüne kadar dünya çapında yaklaşık 50 banka tarafından benimsenerek küresel proje finansmanı pazarının yüzde 85’inden fazlasını kapsamıştır.
Ekvator prensipleri, öncelikle gelişmekte olan yasal çerçevelere sahip ülkelerde etkili olacak şekilde tasarlanmıştır. Bu ilkeler artık uygulanabilir proje finansmanı tekliflerinin bu standartları karşılamasını sağlamak için küresel en iyi uygulama olarak kabul edilmektedir.
Ekvator prensipleri kapsamındaki bir proje, çalışma koşulları, doğal kaynak yönetimi, kirliliğin önlenmesi, yerli halklar ve toplum sağlığı ve güvenliği üzerindeki etkiler gibi konularda kapsamlı uluslararası performans standartlarına göre değerlendirilir.
Projeler, potansiyel sosyal ve çevresel etki derecelerine göre yüksek, orta veya düşük olarak sınıflandırılır. Sosyal veya çevresel etkisi yüksek olan projeler, yerel toplulukların projeyle ilgili endişeleri hakkında yerel topluluklara danışmalı ve projenin sosyal ve çevresel risklerini yeterince azaltmak için gereken eylemleri açıklayan bir yönetim ve izleme planı hazırlamalıdır.
Ekvator prensipleri, bir bankanın hangi projelere dahil olması ve hangilerinden kaçınması gerektiğini belirlemez, bu nihai olarak bankanın sorumluluğundadır. Bununla birlikte, bir projenin potansiyel sosyal ve çevresel etkilerinin kapsamlı bir analizini zorunlu kılarak ve gerektiğinde bağımsız teknik uzmanların kullanımına izin vererek bankanın bilinçli bir karar vermesini sağlarlar.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. Aynı zamanda modern test cihazlarını kullanmakta ve dünyanın her yerinde kabul gören test yöntemlerini uygulamaktadır. İşletmelere verilen büyük projeler ve finansman hizmetleri arasında çevresel durum tespiti çalışmaları kapsamında Ekvator prensipleri bağımsız inceleme hizmetleri de bulunmaktadır.
Büyük projelere sağlanan finansman desteği, firmanın marka değerini ve itibarını güçlendirir.
Sürdürülebilir projelere yapılan yatırımlar, çevresel ve ekonomik sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Finansal risklerin analiz edilmesi ve yönetilmesi, projelerin daha güvenli bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
Sağlam finansman desteği, çalışanların projeye olan güvenini artırır ve motivasyon sağlar.
Etkili finansman stratejileri, kaynakların verimli kullanılmasına olanak tanır ve kârlılığı artırır.
Büyük projeler için finansman standartlarının oluşturulması, finansal süreçlerin daha etkili yönetilmesini sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu