Cıva havada, suda ve toprakta bulunan doğal olarak oluşan bir elementtir. Cıva birkaç farklı formda bulunur: elementel cıva, metalik cıva, inorganik cıva bileşikleri ya da organik cıva bileşikleri. Elementel veya metalik cıva parlak, gümüş beyazı bir metaldir ve oda sıcaklığında sıvıdır. Elementel cıva düşürüldüğünde daha küçük damlacıklara ayrılır. Oda sıcaklığında, açığa çıkan elementel cıva buharlaşarak görünmez, kokusuz, toksik bir buhara dönüşebilir.
İnorganik cıva bileşikleri fungisitler, antiseptikler, dezenfektanlar, makyaj malzemeleri ve geleneksel ilaçlar gibi ürünlerde yer almaktadır. Metil cıva gibi organik cıva bileşikleri, cıvanın karbonla birleşmesi sonucu oluşur.
İnorganik ve organik cıva bileşiklerine aşırı maruz kalma, cıva içeren ürünlerin yanlış veya aşırı kullanımından kaynaklanır. Cıva bileşiklerine maruz kalma esasen sindirim yoluyla olur ancak diğer yollardan da meydana gelebilir. Organik cıva bileşikleri, inorganik bileşiklere göre deri yoluyla daha kolay emilir. Cıva bileşiklerine yüksek oranda maruz kalmak mide-bağırsak sistemine, sinir sistemine ve böbreklere zarar verebilir.
RoHS (tehlikeli maddelerin kısıtlanması) direktifi, kısıtlı malzemelerin kullanımını doğrudan yasaklamak yerine, kabul edilebilir kullanım eşiklerini belirler. Cıva içeriği için bu sınır, kütlesinin yüzde 0,01’idir (1.000 ppm). Ancak bu sınır ürünün tamamı için geçerli olmayıp mekanik olarak bütünden ayrılabilen her bir bileşenin yapısı için geçerlidir. Her bir bileşenin bireysel bazda tatmin edici olduğuna karar verildikten sonra, ürün ancak o zaman RoHS uyumlu olarak kabul edilir.
RoHS, tüketici elektroniği üreticilerinin, onaylanmamış miktarda cıva içermeleri durumunda ürünlerini satmalarında önemli bir engel teşkil etmektedir. Gelişmiş laboratuvarlar, Avrupa Birliği pazarına girmek isteyen müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için cıva testleri gerçekleştirmekte ve şirketin RoHS uyumluluğuna ulaşmasına yardımcı olmaktadır.
Neticede cıva, bazı elektronik ürünlerin monitörlerinde veya ekranlarında bulunan bir elementtir. Sıvı kristal ekranlar (LCD’ler) dizüstü bilgisayarlarda, televizyonlarda ve cep telefonlarında kullanılır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında RoHS (tehlikeli maddelerin kısıtlanması) uyumluluk testleri kapsamında, cıva (Hg) içeriği testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Gıda ürünlerinin taşıma sırasında hijyen ve güvenlik testlerinin yapılması, gıda güvenliğini artırır.
Ürünlerin taşıma ve depolama sırasında zarar görmemesi için yapılan testler, müşteri memnuniyetini ve güvenini artırır.
Ambalaj tasarımı ve dayanıklılığı üzerine yapılan testler, yenilikçi ambalaj çözümleri geliştirilmesine olanak tanır.
Dayanıklı ve pratik ambalajlar, doğru pazar segmentine hitap eder ve müşteri beklentilerini karşılar.
Güvenli ve kaliteli ambalajlar, markanın itibarını artırır ve pazarda güçlü bir konum elde etmesini sağlar.
Ambalajların taşınabilirlik ve güvenlik standartlarına uygunluğu, sektördeki kalite ve güvenlik standartlarının belirlenmesine yardımcı olur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu