EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
CS109 İletilen Duyarlılık, Yapı Akımı

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen “MIL-STD-461 Ekipman için elektromanyetik girişim özellikleri gereksinimleri” standardında tanımlanan “CS109 İletilen duyarlılık, yapı akımı” test yöntemi, 60 Hz ila 100 kHz arasında geçerlidir. EMC testi ekipman ve alt sistemler için yapılır. Bu alt sistemler ve EMC ekipmanı, 100 kHz veya daha düşük bir çalışma frekansına sahip olmalıdır. Ayrıca 1 μV veya daha iyi bir çalışma hassasiyetine sahip olmaları gerekir. El tipi ekipmanlar bu gereklilikten muaftır.

Test sırasında test edilen EMC ekipmanı herhangi bir bozulma belirtisi göstermemelidir. Bu ekipman arıza belirtileri veya belirtilen göstergelerden sapma göstermemelidir. Bu göstergeler, bireysel ekipman veya alt sistem spesifikasyonunda belirtilen toleransların ötesindedir.

Bu iletilen duyarlılık / bağışıklık elektromanyetik uyumluluk (EMC) testi, teste tabi tutulan ekipmanın yapı akımlarına dayanma yeteneğini doğrulamak için kullanılır.

CS109 test yöntemi, gemiler, denizaltılar, uçaklar, askeri uçaklar, deniz kuvvetleri uçakları, hava kuvvetleri uçakları, fırlatma araçları dahil uzay sistemleri ve kara, deniz ve hava kuvvetleri ekipmanlarını kapsamaktadır.

Elde taşınan ekipman bu standardın kapsamına girmemektedir. Bu test yöntemi, test edilen ekipmanın yapı akımlarına karşı dayanma yeteneğini doğrulamak için kullanılmaktadır.

Kısaca CS109 standardında açıklanan test yönteminin amacı, bir cihazın, kasasında 60 Hz ila 100 kHz frekans aralığında akan akımı tolere edebilme kabiliyetini tespit etmektir. Şasi akımı, iç devrelere yayılabilmekte ve cihaz performansını etkileyen bir manyetik alan oluşturmaktadır.

Bu test yöntemi 1980 yılında bugüne uygulanmaktadır ve bugüne kadar bir değişiklik yapılmamıştır. Birçok duyarlılık testinde olduğu gibi bu test yönteminde de üretici firmanın bir cihaz performans şartnamesi hazırlaması ve cihazın standart çalışmasında kabul edilebilir olarak ölçülebilir bir geçiş veya başarısızlık sapması tespit etmesi beklenmektedir.

CS109 gereklilikleri kapsamında gerekli test ekipmanı şunları içerir: sinyal üreteci, amplifikatör, izolasyon transformatörleri, akım probu, ölçüm alıcısı, direnç (0,5 ohm) ve kaplin transformatörü.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli askeri EMC testleri kapsamında CS109 İletilen duyarlılık, yapı akımı test hizmetleri de bulunmaktadır.

 

MIL-STD-461 Ekipman İçin Elektromanyetik Girişim Özellikleri Gereksinimleri CE101 İletilen Emisyonlar, Ses Frekansı Akımları, Güç Kabloları CE102 İletilen Emisyonlar, Radyo Frekansı Potansiyeli, Güç Kabloları CE106 İletilen Emisyonlar, Anten Portu CS101 İletilen Duyarlılık, Güç Kabloları CS103 İletilen Duyarlılık, Anten Portu, İntermodülasyon CS104 İletilen Duyarlılık, Anten Portu, İstenmeyen Sinyallerin Reddedilmesi CS105 İletilen Duyarlılık, Anten Portu, Çapraz Modülasyon CS109 İletilen Duyarlılık, Yapı Akımı CS114 İletilen Duyarlılık, Toplu Kablo Enjeksiyonu CS115 İletilen Duyarlılık, Toplu Kablo Enjeksiyonu, Darbe Uyarımı CS116 İletilen Duyarlılık, Sönümlü Sinüzoit Geçici Akımlar, Kablolar ve Güç Kabloları CS117 İletilen Duyarlılık, Yıldırım Geçişleri, Kablolar ve Güç Kabloları CS118 Personel Kaynaklı Elektrostatik Boşalma RE101 Yayılan Emisyonlar, Manyetik Alan RE102 Yayılan Emisyonlar, Elektrik Alanı RE103 Yayılan Emisyonlar, Anten Sahte ve Harmonik Çıkışları RS101 Yayılan Duyarlılık, Manyetik Alanlar RS103 Yayılan Duyarlılık, Elektrik Alanı RS105 Yayılan Duyarlılık, Geçici, Elektromanyetik Alan MIL-STD-464 Elektromanyetik Çevresel Etkiler, Sistemler İçin Gereksinimler MIL-STD-907 Genişletilebilir ve Genişletilemez Muhafazaların Mühendislik, Tasarım ve Koruma Etkinliği MIL-STD-1377 Mühimmatın Elektromanyetik Radyasyon Tehlikelerini Önlemede Kablo, Konektör ve Silah Muhafazası Kalkanı ve Filtrelerin Ölçümü ve Etkinliği MIL-STD-750 Yarı İletken Cihazlar İçin Test Yöntemleri MIL-STD-1399/300 Elektrik Gücü, Alternatif Akım MPD-7011 Füze Satın Alma Açıklaması - Kablo Demeti Testi Boeing D6-85182 Genel Elektromanyetik Uyumluluk Yeterlilik Test Prosedürü Boeing D6-16050-4 Elektromanyetik Girişim Kontrolü Gereksinimleri Boeing D6-16050-5 Elektromanyetik Girişim Kontrolü Gereksinimleri
Giriş Gücü ve Akımı Testi IEC 61000-3-2 Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) - Bölüm 3-2: Sınırlar - Harmonik Akım Emisyonları İçin Sınırlar (Ekipman Giriş Akımı Faz Başına ≤16 A) IEC 61000-3-3 Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) - Bölüm 3-3: Sınırlar - Faz Başına ≤16 A Nominal Akımı Olan ve Koşullu Bağlantıya Tabi Olmayan Ekipmanlar İçin, Halka Açık Düşük Voltajlı Besleme Sistemlerinde Voltaj Değişikliklerinin, Voltaj Dalgalanmalarını Tesis İçi ve Operasyonel Destek - Devreye Alma Ekipman Kalibrasyon ve Bakımı Ekipman Belgelendirme - Vana ve Ekipman Kalibrasyon ve Bakımı Katranlı Kum - Madencilik Ekipman Bakımı Hizmetleri IEC 60601-1-11 Tıbbi Elektrikli Ekipman - Bölüm 1-11: Temel Güvenlik ve Temel Performans İçin Genel Gereksinimler - Ek Standart: Evde Sağlık Bakımı Ortamında Kullanılan Tıbbi Elektrikli Ekipman ve Tıbbi Elektrikli Sistemlere İlişkin Gereksinimler IEC 61000-3-2 Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) - Bölüm 3-2: Sınırlar - Harmonik Akım Emisyonları İçin Sınırlar (Ekipman Giriş Akımı Faz Başına En Fazla 16 A) IEC 61000-3-3 Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) - Bölüm 3-3: Sınırlar - Faz Başına En Fazla 16 A Nominal Akımı Olan ve Koşullu Bağlantıya Tabi Olmayan Ekipmanlar İçin Halka Açık Düşük Voltajlı Besleme Sistemlerinde Voltaj Değişikliklerinin, Voltaj Dalgalanm IEC 61000-4-11 Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) - Bölüm 4-11: Test ve Ölçüm Teknikleri - Faz Başına 16 A’e Kadar Giriş Akımı Olan Ekipmanlar İçin Voltaj Düşüşleri, Kısa Kesintiler ve Voltaj Değişimleri Bağışıklık Testleri CS109 İletilen Duyarlılık, Yapı Akımı AS 61000-3-2 Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) - Bölüm 3-2: Sınırlar - Harmonik Akım Emisyonları İçin Sınırlar (Ekipman Giriş Akımı Faz Başına En Fazla 16 A) AS 61000-3-3 Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) - Bölüm 3-3: Sınırlar - Faz Başına En Fazla 16 A Nominal Akımı Olan ve Koşullu Bağlantıya Tabi Olmayan Ekipmanlar İçin Halka Açık Düşük Voltajlı Besleme Sistemlerinde Voltaj Değişikliklerinin, Voltaj Dalgalanma KS C 9610-3-2 Harmonik Akım Emisyonları İçin Sınırlar (Ekipman Giriş Akımı Faz Başına ≤16 A KS C 9610-3-3 Faz Başına Nominal Akımı ≤16 A Olan ve Koşullu Bağlantıya Tabi Olmayan Ekipmanlar İçin Kamuya Açık Düşük Voltajlı Besleme Sistemlerinde Voltaj Değişikliklerinin, Voltaj Dalgalanmalarının ve Titremenin Sınırlandırılması

CS109 İletilen Duyarlılık, Yapı Akımı Yararları


Maliyetleri Azaltır

Uyumsuzluk nedeniyle oluşabilecek geri çağırmalar ve hatalı ürünler engellenerek maliyetler düşürülür.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Global güvenlik ve uyumluluk standartlarına uygun ürünler, uluslararası pazarlarda tanınırlık sağlar.

Marka Değerini Artırır

Güvenli ve yüksek kaliteli ürünler, markanın itibarını artırarak sektördeki değerini güçlendirir.

Verimlilik ve Kârlılık Sağlar

Elektronik cihazların çevresel etkilerle uyumlu hale getirilmesi, üretim verimliliğini artırır ve kârlılık sağlar.

Rekabet Avantajı Sunar

Yüksek güvenlik ve uyumluluk seviyesine sahip ürünler, pazarda rekabet avantajı yaratır.

Güvenilirlik Artışı

Elektronik cihazların çevresel etkilere karşı dayanıklı olması, ürünlerin güvenilirliğini artırır.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu