EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Dalgalanma Testi

Dalgalanma testi, sargılardaki yalıtımın dielektrik dayanımını test etmek için kullanılan bir tekniktir. Bu sargılar solenoidler, toroidler, transformatörler veya elektrik motorlarında bulunanlar gibi başka türde sargılar olabilir. Bu teknik, bitişik tel döngüleri arasında bir dönüş-dönüş gerilimine neden olan, sargıya hızlı bir yükselme süreli akım darbesi uygulanmasını içerir. Eğer indüklenen voltaj zayıf izolasyonun üstesinden gelebilecek kadar yüksekse, teller arasında bir ark oluşur. Bu ark, dalgalanma test ekipmanı tarafından alınır ve operatöre gösterilir.

Dönüş yalıtımı, bir sarımdaki tel halkalarını ayıran yalıtım malzemesidir. Genel olarak form sarılı bir bobinin kesitinde bulunan dönüş yalıtımı şunlardan oluşur:

  • Tel iletkenin üzerindeki emaye kaplama (bu birincil dönüş yalıtımıdır)
  • Emayenin etrafına daha fazla izolasyon sarımı (bu tamamlayıcı dönüş yalıtımıdır)
  • Bobin iletkenini oluşturan iletken demetinin etrafındaki başka bir yalıtım sargısı (bu yalıtım, bireysel biçimli sarımlı bobinleri birbirinden izole eder ve ayrıca biçimli sarımlı bobini çelik çekirdekten izole eder, bu toplam dönüş yalıtımıdır).

Dalgalanma testi elektromanyetik uyumluluk testlerinden biridir. Yıldırımın alternatif akım güç kaynakları ve uzun kablolar üzerindeki etkilerini simüle etmeyi amaçlamaktadır.

Bu test esas olarak, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen “IEC 61000-4-5 Elektromanyetik uyumluluk (EMC) - Bölüm 4-5: Test ve ölçüm teknikleri - Dalgalanma bağışıklık testi” standardına dayanmaktadır. Bu standartta, anahtarlama ve geçici yıldırım olaylarından kaynaklanan aşırı gerilimlerin neden olduğu tek yönlü dalgalanmalarla ilgili olarak ekipman için bağışıklık gereklilikleri, test yöntemleri ve önerilen test seviyeleri aralığı açıklanmaktadır. Bu standartta ayrıca farklı ortam ve kurulum koşullarına ilişkin çeşitli test seviyeleri tanımlanmıştır. Bu gereksinimler elektrikli ve elektronik ekipmanlar için geliştirilmiştir.

Bu standardın amacı, elektrikli ve elektronik ekipmanların dalgalanmalara maruz kalması durumunda bağışıklığının değerlendirilmesi için ortak bir referans oluşturmaktır. Bu standartta açıklanan test yöntemi, bir ekipmanın veya sistemin tanımlanmış bir olaya karşı bağışıklığını değerlendirmek için tutarlı bir yöntemdir.

Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli test hizmetleri arasında elektromanyetik girişim (EMI) ve elektromanyetik uyumluluk (EMC) testleri kapsamında, dalgalanma testi hizmetleri de bulunmaktadır.

 

İletilen Emisyon Ölçümleri Yayılan Emisyon Ölçümleri İletilen Duyarlılık Ölçümleri Elektrostatik Boşaltma (ESD) Testi Elektriksel Hızlı Geçiş Testi Güç Frekansı Manyetik Alanı (PFMF) Testi Akım Harmonikleri Testi Geçici Bağışıklık Testi Gerilim Düşüşü Testi Gerilim Değişimi Testi Bindirilmiş Gerilim Testi Gerilim Yükselişi ve Düşüşü Testi Kısa Devre Koruması Testi Açık Devre Testi Aşırı Gerilim Testi Dalgalanma Testi Darbe Gerilimi Testi IEC 61851-21-2 Elektrikli Araç İletken Şarj Sistemi - Bölüm 21-2: Bir AC/DC Kaynağına İletken Bağlantı İçin Elektrikli Araç Gereksinimleri - Araç Dışı Elektrikli Araç Şarj Sistemleri İçin EMC Gereksinimleri IEC 62040-2 Kesintisiz Güç Sistemleri (UPS) - Bölüm 2: Elektromanyetik Uyumluluk (EMC) Gereksinimleri IEC 60730 Otomatik Elektrik Kontrolleri IEC 62612 Besleme Gerilimi 50V’tan Yüksek Olan Genel Aydınlatma Hizmetleri İçin Kendinden Balastlı LED Lambalar - Performans Gereksinimleri IEC 62717 Genel Aydınlatma İçin LED Modülleri - Performans Gereksinimleri IEC 60255-1 Ölçme Röleleri ve Koruma Ekipmanı - Bölüm 1: Ortak Gereksinimler IEC 60255-26 Ölçme Röleleri ve Koruma Ekipmanı - Bölüm 26: Elektromanyetik Uyumluluk Gereksinimleri IEC 61131-2 Endüstriyel Proses Ölçümü ve Kontrolü - Programlanabilir Kontrolörler - Bölüm 2: Ekipman Gereksinimleri ve Testler IEC 61800-3 Ayarlanabilir Hızlı Elektrik Güç Tahrik Sistemleri - Bölüm 3: EMC Gereksinimleri ve PDS ve Takım Tezgahları İçin Özel Test Yöntemleri EN 50293 Karayolu Trafik Sinyal Sistemleri - Elektromanyetik Uyumluluk IEC 60669-2-1 Ev ve Benzeri Sabit Elektrik Tesisatları İçin Anahtarlar - Bölüm 2-1: Özel Kurallar - Elektronik Kontrol Cihazları CISPR 15 Elektrikli Aydınlatma ve Benzeri Ekipmanların Radyo Parazit Özelliklerinin Sınırları ve Ölçüm Yöntemleri ISO 11452-2 Karayolu Taşıtları - Dar Bantlı Elektromanyetik Enerjiden Kaynaklanan Elektriksel Bozulmalar İçin Bileşen Test Yöntemleri - Bölüm 2: Emici Astarlı Korumalı Muhafaza ISO 11452-4 Karayolu Taşıtları - Dar Bantlı Elektromanyetik Enerjiden Kaynaklanan Elektriksel Bozulmalar İçin Bileşen Test Yöntemleri - Bölüm 4: Donanım Uyarma Yöntemleri ISO 7637-2 Karayolu Taşıtları - İletim ve Bağlantıdan Kaynaklanan Elektriksel Bozulmalar - Bölüm 2: Yalnızca Besleme Hatları Boyunca Elektriksel Geçici İletim

Dalgalanma Testi Yararları


Maliyetleri Azaltır

Elektronik sistemlerin uyumlu çalışması, arıza ve onarım maliyetlerini azaltır.

Müşteri Memnuniyeti Artar

Cihazların güvenilirliğinin artırılması, müşteri memnuniyetini sağlar ve güvenli kullanım ortamları sunar.

Uluslararası Tanınırlık Kazandırır

Elektronik cihazların küresel standartlara uygunluğu, uluslararası pazarda tanınırlık kazandırır.

Standartların Belirlenmesi

Elektronik ürünlerin uyumluluğu, sektördeki kalite standartlarının belirlenmesinde büyük rol oynar.

Hedef Kitleyi Belirler

Yüksek performanslı cihazlar, doğru hedef kitleye ulaşmayı sağlar ve müşteri bağlılığını güçlendirir.

Süreç İyileştirmesi

Elektronik cihazların uyumlu çalışması, üretim süreçlerinde verimlilik sağlar ve süreç iyileştirmelerini destekler.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu