Çalışma sıcaklığı, elektrikli veya mekanik bir cihazın çalıştığı yerel ortamın izin verilen sıcaklık aralığıdır. Çalışma sıcaklığı, parçanın çalışma sınırlarını ve bileşenin arızalanacağı fiziksel sıcaklığı temsil eder. Tasarımda çalışma sıcaklığı, ilgili ısı transfer katsayıları ile ağırlıklandırılan ortalama radyant ve ortam hava sıcaklıklarının ortalaması olarak tanımlanır.
Bir ekipman, işlevine ve uygulama bağlamına göre değişen ve minimum çalışma sıcaklığından maksimum çalışma sıcaklığına veya en yüksek çalışma sıcaklığına kadar değişen belirli bir sıcaklık aralığında etkili bir şekilde çalışır. Bu güvenli çalışma sıcaklığı aralığının dışında cihaz arızalanabilir.
Üretici firmalar, termal testler aracılığı ile ürünün güvenli çalışma sıcaklığı aralığını belirlemekte ve farklı termal koşullar altında beklenen ömrünü değerlendirmektedir. Ayrıca termal testler, ürünlerin güvenlik standartlarını ve düzenlemelerini karşılamasını sağlayan bir uyumluluk önlemi olarak hizmet etmektedir. Çalışma sıcaklığının malzeme seçimi üzerinde büyük etkisi vardır.
Sıcaklık testlerinin amacı, bir ekipmanın aşırı sıcaklık koşullarında çalışma yeteneğini belirlemektir. Ekipman, sabit sıcaklığa veya döngüsel sıcaklığa maruz bırakılarak bu testler gerçekleştirilir.
Demiryolu uygulamalarında kullanılan elektrikli ve mekanik cihazların, sıcaklık aralığı dahil olmak üzere daha fazla çevresel değişkenliğe dayanması gerekir. Bir ürünün çevresel tasarımı ve hizmet ömrü boyunca maruz kalacağı koşullara ilişkin test sınırları, uluslararası standartlar ile belirlenmiştir. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri spesifikasyon olan, “MIL-STD-810 Çevre mühendisliği hususları ve laboratuvar testleri” standardı bunlardan biridir. Bu standart, daha ziyade gerçekçi malzeme tasarımları ve malzeme sistemi performans gerekliliklerine dayalı test yöntemleriyle sonuçlanan çevresel uyarlama süreçlerini açıklamaktadır. Bu standartta tanımlanan “Yöntem 501 Yüksek sıcaklık testi”, “Yöntem 502 Düşük sıcaklık testi” ve “Yöntem 503 Sıcaklık şoku testi” bu amaca hizmet etmektedir.
Ticari ve perakende ürünler, askeri ve havacılık uygulamalarına göre daha az katı gereksinimlere göre üretilmektedir. Bazı cihazlar çalışma sırasında ısı ürettiğinden, belirtilen çalışma sıcaklığı aralığında olduklarından emin olmak için termal yönetime ihtiyaç duyabilirler.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, çalışma sıcaklığı test hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu