Mekanik şok testi, bir ürünün sistem üzerinden keskin bir enerji aktarımı gerçekleştirerek geçici bir olaydan sağ çıkma yeteneğini değerlendirir. Fizikte, bir nesneye bir kuvvet etki ettiğinde ve yer değiştirmeye neden olduğunda nesne mekanik enerji kazanır. Bu nedenle bu enerji transferini tanımlamak için mekanik şok testi kullanılmaktadır.
Olayın kontrolsüz olduğu darbe testinin aksine, mekanik şok testi darbenin şeklini, süresini ve genliğini tanımlar. Mekanik şok testleri piroteknik şoku, düşme şoku ve serbest düşme şokunu içerir.
Titreşim ve şok farklı karakterlere sahiptir. Titreşim, bir referans konumu etrafında salınan bir uyarıma verilen yanıttır. Bu periyodik olabilir, yani sürekli tekrar anlamına gelebilir veya rastgele olabilir. Titreşim kaydedildiği zaman, çıktı zaman içinde bir dalga formuna dönüşür. Daha sonra istenmeyen titreşimin kaynağını belirlemek için zaman dalga biçimi frekans alanına dönüştürülebilir.
Şok ise bir sisteme uygulanan ani bir darbedir. Burada darbenin şekli, tepe genliği ve süresi önemlidir. Bir şok testi birden fazla darbe çalıştırabilir ancak her biri bir öncekinden bağımsızdır. Titreşim testi, tutarlı titreşimden kaynaklanan sorunları tanımlarken, şok testi, bir yapının kısa bir enerji patlamasına dayanma yeteneğini değerlendirir.
Mekanik şok testlerinde mekanik şok makineleri kullanılır. Bu cihaz kapalı devre kontrolü olmadan şok testleri yapabilir. Bu makineler, ürünün monte edildiği bir test masasını harekete geçirir ve düşmeli şok makinelerini, hafif şok makinelerini ve orta ağırlıkta şok makinelerini içerir. Makinenin hareket hızı veya hareketin ürün üzerindeki etkisi ayarlanarak test parametreleri değiştirilebilir.
Mekanik şok testleri, ürün değerlendirmesi ve dayanıklılık testleri için güvenilir ve basit bir yanıt üretir. Ancak bir şok olayı daha fazla karmaşıklık gerektirebilir. Özel yazılım paketleri, karmaşık darbeleri yeniden oluşturmak için tasarlanmıştır. Birçok sentetik darbe, operasyonel ortamla karşılaştırılabilir bir frekans tepkisine sahip karmaşık bir geçici dalga formunu temsil edebilir.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, mekanik şok test hizmetleri de bulunmaktadır.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Çevre dostu üretim teknikleri, ürünlerin çevresel etkilerini minimize eder ve sürdürülebilirliğe katkı sağlar.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu