Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen “IEC 60529 Muhafazalar tarafından sağlanan koruma dereceleri (IP Kodu)” standardında, nominal gerilimi 72,5 kV’u aşmayan elektrikli ekipmanlar için muhafazalar tarafından sağlanan koruma derecelerinin sınıflandırılması yapılmaktadır.
Bu testlerde kullanılan büyük tuz sisi odaları, en popüler test standartlarında açıklandığı şekilde, tuz sisi testi, tuz püskürtme testi ve tuz yüklü test yapma kapasitesine sahiptir. Ancak arabalar, dronlar ve büyük makine parçaları dahil olmak üzere çok daha büyük cihazları barındırmak için özel büyük boyutlu odalar da bulunmaktadır.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir askeri standart olan, “MIL-STD-810 Yöntem 509 Tuz sisi testi” standardında açıklanan test yöntemi de koruyucu kaplamaların malzemeler üzerindeki etkinliğini belirlemeye yöneliktir. Tuz birikintilerinin malzemenin fiziksel ve elektriksel yönleri üzerindeki etkilerini belirlemek için de bu test yöntemi kullanılmaktadır. Doğal çevreyi temsil etmese de bu test yöntemi, deniz tuzu ortamıyla ilişkili potansiyel sorunlu alanları tespit etmek için kullanılmaktadır.
Kısaca bu standarda göre gerçekleştirilen tuz sisi testi, malzemelerin korozyon direncini ve nemli, tuzlu bir çözeltinin elektrikli bileşenlere uygulanmasının etkisini belirler. Aşındırıcı bir atmosferin bulunduğu bir ortama malzemenin etkileri üç kategoriye ayrılır:
Test edilen en yaygın kaplamalar çelik, pirinç ve zamaktır (zamak, çinko, alüminyum, magnezyum ve bakır alaşımıdır).
Kısaca tuz sisi testi esas olarak bir tuz sisi odasında hızlandırılmış bir işlem yoluyla korozyon direncini test eder. Test odasında, tuz-sis miktarı, tuz konsantrasyonu ve pH değeri kontrol edilir. Farklı kaplamaların farklı davranışları vardır ve değişen sürelerde farklı türde testler yapılır.
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, tuz sisi test hizmetleri de bulunmaktadır.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Hataların erken tespiti, üretim süreçlerinde verimliliği artırarak maliyetleri düşürür ve kârlılığı yükseltir.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Testler, üretim sektöründe kalite ve güvenlik standartlarını belirlemeye yardımcı olur.
Güvenilir ve sağlam ürünler, müşteri memnuniyetini artırır ve markaya olan güveni güçlendirir.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu