Gerilim düşmeleri ve kısa kesintiler, bir güç şebekesinde meydana gelen arızalar nedeniyle büyük yüklerin ani değişimleri sonucu meydana gelen olaylardır. Güç şebekesine bağlı yüklerin sürekli değişmesi nedeniyle voltaj değişimleri meydana gelir. Bu olaylar elektrikli ve elektronik ekipmanları etkilediğinden bunların laboratuvar ortamında simüle edilmesi gerekir. Bu test bazen güç kalitesi testi olarak anılır.
Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından geliştirilen “IEC 61000-4-30 Elektromanyetik uyumluluk (EMC) - Bölüm 4-30: Test ve ölçüm teknikleri - Güç kalitesi ölçüm yöntemleri” standardında, beyan edilen temel frekansı 50 Hz veya 60 Hz olan alternatif akımda güç kaynağı sistemlerinde güç kalitesi parametrelerine ilişkin ölçüm ve sonuçların yorumlanmasına yönelik yöntemler açıklanmaktadır. Bu ölçüm yöntemleri, yöntemin uygulanmasına bakılmaksızın, ilgili her parametre için güvenilir ve tekrarlanabilir sonuçlar veren terimlerle açıklanmaktadır.
Bu standart, yerinde ölçümler için ölçüm yöntemlerini kapsar. Bu standardın kapsadığı parametrelerin ölçümü, güç sistemlerinde yürütülen olaylarla sınırlıdır. Bu standartta dikkate alınan güç kalitesi parametreleri, güç frekansı, besleme geriliminin büyüklüğü, kırpışma, besleme gerilimindeki iniş ve çıkışlar, gerilim kesintileri, geçici gerilimler, besleme gerilimi dengesizliği, gerilim harmonikleri ve ara harmonikler, besleme gerilimindeki şebeke sinyali, hızlı voltaj değişiklikleri ve akım ölçümleridir.
Bu konuda esas alınan diğer standartlar şunlardır:
Kuruluşumuz, bilim ve teknoloji alanında dünyada yaşanan gelişmeleri yakından takip eden ve sürekli kendini geliştiren güçlü bir çalışan kadrosuna sahiptir. İşletmelere verilen çeşitli endüstriyel testler kapsamında, VDC güç kaynağındaki dalgalanmalar, düşüşler ve kısa kesintiler testi hizmetleri de bulunmaktadır.
Ürünlerin üretim süreçlerinde yapılan testler, kaliteyi artırarak süreçlerin daha verimli hale gelmesini sağlar.
Yapılan testler, yenilikçi üretim yöntemlerinin geliştirilmesine olanak tanır.
Güvenli ve verimli üretim süreçleri, çalışanların işlerine olan bağlılıklarını artırır.
Ürünlerdeki potansiyel riskler erken dönemde tespit edilerek, sorunlar büyümeden önlenir.
Yüksek standartlara sahip ürünler, markanın değerini artırır ve pazar payını genişletir.
Testler, üretim süreçlerinde sürekli iyileştirmeler yapılmasına olanak tanır, bu da verimliliği artırır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu