Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından tasarlanan ISO 17072 standardında, bir asit suni terleme çözeltisi ile ekstraksiyon kullanılarak derideki ekstrakte edilebilir metallerin belirlenmesine yönelik test yöntemleri sunulmaktadır. Bu test yöntemlerinde kullanılan araçlar ÅŸunlardır: indüktif olarak eÅŸleÅŸmiÅŸ plazma optik emisyon spektrometrisi, indüktif olarak birleÅŸtirilmiÅŸ plazma kütle spektrometrisi, atomik absorpsiyon spektrometrisi veya atomik floresans spektrometrisi. Bu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından iki bölüm halinde ÅŸu baÅŸlıklarla yayınlanmıştır:
Söz konusu test yöntemi, derideki ekstrakte edilebilir metalleri belirlemektedir. Bu metaller arasında alüminyum, antimon, arsenik, baryum, kadmiyum, kalsiyum, krom, kobalt, bakır, demir, kurÅŸun, magnezyum, manganez, cıva, molibden, nikel, potasyum, selenyum, kalay, titanyum, çinko ve zirkonyum bulunmaktadır. Bu yöntem bileÅŸiÄŸe özgü deÄŸildir veya metallerin oksidasyon durumuna özgü deÄŸildir. Bu yöntem, özellikle krom ile tabaklanmış derilerde ekstrakte edilebilir kromun belirlenmesi için uygun görülmektedir.
Ağır metaller toksik özellikler gösterdikleri için bunların insan vücudu ile temas eden deri giyeceklerde bulunması gereken azami miktarlarına sınırlama getirilmiÅŸtir. Bu testler sırasında, deri giyeceklerin kullanım sırasında kolaylıkla ekstrakte edilebilecek olası ağır metal miktarları, sulu ve yapay terleme solüsyonlarında ekstrakte edilmektedir. Deri tekstil ürünlerindeki ağır metal içeriÄŸi, ağırlıklı olarak üretimde kullanılan kimyasallara baÄŸlı olmaktadır ve özellikle deri ürünlerde yüksek krom içeriklerine rastlanmaktadır. Krom ve alüminyum tuzları ile tabaklanmış bitmiÅŸ deride toplam ağır metal konsantrasyonunun yüzde 98’ini krom ve alüminyum oluÅŸturmaktadır.
Aynı zamanda boyama ve terbiye iÅŸlemlerinde kimyasal ve fiziksel reaksiyonlar yüzünden az miktarlarda da olsa ağır metaller ürüne geçmektedir.
Yıllardır çok geniÅŸ bir yelpazede gerçekleÅŸtirdiÄŸi test, ölçüm, analiz ve deÄŸerlendirme çalışmaları ile her sektörden iÅŸletmelere destek olmaya çalışan kuruluÅŸumuz, eÄŸitimli ve uzman bir kadro ve geliÅŸmiÅŸ teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü spesifik test hizmetleri çerçevesinde, deride ekstrakte edilebilen ağır metaller testi hizmetleri de vermektedir.
Testler sayesinde kalite sorunlarının önüne geçilir, maliyetli geri çağırmalar veya hatalı üretimlerin önüne geçilir.
Gelişmiş analiz yöntemleri, tekstil sektöründe daha yenilikçi çözümler sunulmasına olanak sağlar.
Spesifik testler, üretim sürecinde hataları minimize ederek kaynak verimliliğini ve kârlılığı artırır.
Kaliteli ve güvenilir ürünler, markanın itibarını artırarak sektör içinde daha güçlü bir konuma getirir.
Tekstil analizleri, endüstriyel standartların oluşumuna katkıda bulunarak ürünlerin kalite seviyesini belirler.
Tekstil analizleri, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu doğrulayarak kalite yönetim süreçlerini güçlendirir.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika BaÅŸvurusu