Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından, kullanılmamış ve henüz temizlenmemiş derinin rengi ve parlaklığının çözücü solüsyonlara karşı direncini belirlemek amacı ile ISO 11643 standardı tararlanmıştır. Bu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 11643 Deri - Renk haslığı deneyleri - Küçük numunelerin kuru temizleme çözeltilerine karşı renk haslığının tayini.
Söz konusu standart, kompozit malzemeleri veya komple deri giysileri kapsamamaktadır. Aynı zamanda giyeceklerin temizlenmesi için kullanılacak yöntem konusunda herhangi bir rehberlik de sağlamamaktadır. Bu testler uygulanırken bazen derinin rengi değişmekte, kullanılan bitişik kumaş lekelenmekte ve derinin cilası zarar görmektedir.
Derinin ıslak temizleme ile zarar görmemesi ve daha uzun ömürlü olmasını sağlamak amacı ile deri teksil ürünleri genelde kuru temizleme yöntemi ile temizlenmektedir. Kuru temizleme işlemi aynı zamanda bu ürünlere zamanla yerleşerek deriye nüfuz eden ve aşındırıcı etkisi olan kirleri çıkarmakta ve ürünün yeni alınmış bir görüntüye sahip olmasına yardımcı olmaktadır. Kuru temizleme diğer taraftan derinin renk haslığının korunması açısından da önemli olmaktadır.
Kuru temizleme yöntemi, 1930’lu yıllarda, sentetik solvent kullanılmaya başlandıktan sonra hızla yaygınlaşmış, özellikle deri ve hassas giyeceklerde etkili temizlik için çokça tercih edilen bir yöntem olmuştur. Bugün, modern kuru temizleme makinaları ve gelişmiş formüllü temizleme maddeleri kullanılmaktadır.
Adı kuru temizleme olsa da aslında bu yöntemde, leke çıkarma amaçlı çeşitli solüsyonlar kullanılmaktadır. Bu solüsyonların içeriği, perkloretilen ve hidrokarbon gibi, bu iş için özel olarak hazırlanan solventlerdir. Kuru temizleme makinası, solventle temizleme işlemi arkasından içindeki solüsyonu damıtır ve ürünü kurutur. Bu işlemler ile ürün kimyasallardan arındırılmış olmaktadır. Bu noktada üzerinde durulması gereken, deri ürünün bu solüsyona karşı göstereceği dirençtir. Söz konusu solüsyonun derinin fizikel özelliklerine zarar vermemesi gerekmektedir.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü spesifik test hizmetleri çerçevesinde, deride kuru temizleme solüsyonu haslığı testi hizmetleri de vermektedir.
Spesifik testler, üretim sürecinde hataları minimize ederek kaynak verimliliğini ve kârlılığı artırır.
Gelişmiş analiz yöntemleri, tekstil sektöründe daha yenilikçi çözümler sunulmasına olanak sağlar.
Tekstil analizleri, endüstriyel standartların oluşumuna katkıda bulunarak ürünlerin kalite seviyesini belirler.
Kaliteli ve güvenilir ürünler, markanın itibarını artırarak sektör içinde daha güçlü bir konuma getirir.
Doğru analizler, markanın hedef kitlesine daha uygun ürünler sunmasına yardımcı olur.
Doğru ve güvenilir testler, müşteri beklentilerini karşılayan kaliteli ürünler sunulmasına katkıda bulunur.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu