Bir maddenin pH değeri, bu maddenin ne kadar asidik veya bazik olduğunu ifade etmektedir. Damıtılmış suyun, pH değeri 7 olarak tanımlanmaktadır. Deniz suyunun pH değeri 8’dir ve on kat daha baziktir. pH değeri 5 olan kahve ise yüz kat daha asidiktir. Kola içeceğinin pH değeri 2’dir ve damıtılmış suya göre yüz bin kat daha asidiktir.
Deri üretiminde, derinin pH değeri yaklaşık 4,5-5,5 arasında olmaktadır ve damıtılmış suya göre kat kat asidik olması yüzünden önemli kabul edilmektedir. Bu pH değeri, yağ ve tanenlerin deriye bağlı kalması yüzünden olmaktadır. Deri kullanıldıkça, nem, güneş ve aynı zamanda terleme yüzünden, asit-baz oranı alkaliye dönmekte, yani pH değeri 7’nin üzerine çıkmakta ve deriyi kararsız hale getirmektedir. Bu durumda derinin rengi koyulaşmaya, deri sertleşmeye ve kırılgan hale gelmeye başlamaktadır. Bu bozulmanın bir nedeni de alkali temizleyicilerdir. Çoğu temizleyici madde, iyi bir temizleme etkisine sahip oldukları için alkalindir. Ancak deri temizleyicilerin alkali olmaması gerekmektedir.
Bununla birlikte, bir derinin ne kadar asit yapabileceğinin bir sınırı bulunmaktadır. Bu nedenle deride pH değerini düzenlerken, deriye zarar vermemeye her zaman dikkat etmek gerekmektedir.
Uluslararası Deri Teknologları ve Kimyacılar Dernekleri Birliği (IULTCS) tarafından geliştirilen IUC 11 standardında, deri ürünlerin pH değerini belirlemeye yönelik bir test yöntemi açıklanmaktadır. Bu standart daha sonra Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından, ISO 4045 standardı olarak yayınlanmıştır. Bu standart, sulu deri ekstraktının pH değerini belirlemek için bir test yöntemi sunmaktadır ve her tür deriye bu test yöntemi uygulanmaktadır. Bu standart ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 4045 Deriler - Kimyasal deneyler - pH tayini.
Derinin asitliği, deri üretim süreciyle belirlenmektedir ve bitmiş derinin pH değerindeki aşırılıklar, deri üretiminde kullanılan işlemlerin doğru şekilde gerçekleştirilmediğini göstermektedir. Düşük pH değeri, derinin erken bozulmasına neden olmaktadır.
Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü spesifik test hizmetleri çerçevesinde, deride pH değeri test hizmetleri de vermektedir.
Gelişmiş analiz yöntemleri, tekstil sektöründe daha yenilikçi çözümler sunulmasına olanak sağlar.
Tekstil analizleri, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu doğrulayarak kalite yönetim süreçlerini güçlendirir.
Testler sayesinde kalite sorunlarının önüne geçilir, maliyetli geri çağırmalar veya hatalı üretimlerin önüne geçilir.
Spesifik testler, üretim sürecinde hataları minimize ederek kaynak verimliliğini ve kârlılığı artırır.
Doğru ve güvenilir testler, müşteri beklentilerini karşılayan kaliteli ürünler sunulmasına katkıda bulunur.
Testler, ürünlerin yasal gerekliliklere uygunluğunu sağlayarak hukuki uyum risklerini azaltır.
Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.
Sertifika Başvurusu