EUROLAB Anasayfa Sertifika Başvurusu Sertifika Sorgulama Hakkımızda İletişim Site Haritasi
EUROLAB
WhatsApp
Deride Yasaklı Azo Boyarmaddeler Testi

Azo boyarmaddeler, deri ve tekstil sektöründe renklendirici olarak kullanılmaktadır. Ancak bazı azo boyaların, reaktif koşullar altında, kanserojen olarak bilinen ve cilt hassaslaştırıcılar olarak sınıflandırılan birincil aromatik aminleri üretmek üzere parçalandığı bilinmektedir. Bu nedenle insan sağlığını korumak bakımından bir takım yasal düzenlemeler ve uluslararası standartlar yayınlanmaktadır. Bu yasal düzenlemelerin başında REACH gelmektedir. REACH, kimyasalların kaydı, değerlendirilmesi, izni ve kısıtlanmasını öngören bir Avrupa Birliği direktifidir. Bu bakımdan küresel olarak ithal edilen ve perakende satışı yapılan deri ve her türlü tekstil ürünlerinin uyumluluğunu sağlamak için, yasaklı azo boyarmaddeler testi yapmak, üretici firmaların sorumluluğu altındadır.

Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından, deride azo boyarmaddde tayinine yönelik ISO 17234-1 standardı geliştirilmiştir. Bu standart, belli aromatik aminleri serbest bırakan belirli azo renklendiricilerin kullanımının belirlenmesi için bir test yöntemi açıklamaktadır. Ülkemizde de bu standart, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından şu başlıkla yayınlanmıştır: TS EN ISO 17234-1 Deri - Boyalı derilerde bazı azo boyar maddelerinin tayini için kimyasal deneyler - Bölüm 1: Azo boyar maddelerden elde edilen aromatik aminler için tayin.

Bu standardın temeli, Uluslararası Deri Teknologları ve Kimyacılar Dernekleri Birliği (IULTCS) tarafından geliştirilen IUF 20-1 standardına dayanmaktadır.

Bu konuda dikkate alınan bir başka standart şudur: BVL B 82.02-3 Ürünlerin analizi - Boyalı deride belirli azo boyalarının belirlenmesi - Bölüm 1: Azo boyalardan belirli aromatik aminlerin belirlenmesi.

Bu arada bir Avrupa standardı olan DIN 53316 standardı da deri ürünlerde azo boyarmaddelerin belirlenmesine yönelik bir test yöntemi sunmaktadır (DIN 53316 Deri testi - Deride belirli azo renklendiricilerin belirlenmesi).

Bütün bu standartlaşma çabaları, insan sağlığı için tehlikeli olan ve yasaklanan bazı azo boyarmaddelerin, belirlenen sınırlamalar içinde kullanıldığını ya da yasak çerçevesinde kullanılmadığını belirlemek içindir.

Yıllardır çok geniş bir yelpazede gerçekleştirdiği test, ölçüm, analiz ve değerlendirme çalışmaları ile her sektörden işletmelere destek olmaya çalışan kuruluşumuz, eğitimli ve uzman bir kadro ve gelişmiş teknolojik donanımı ile, tekstil sektörü spesifik test hizmetleri çerçevesinde, deride yasaklı azo boyarmaddeler testi hizmetleri de vermektedir.

 

Deride Adhesion (Yapışma) Testi Deride Diklorometan İle Çözünebilen Madde Miktarı Testi Deride Ekstrakte Edilebilen Ağır Metaller Testi Deride Formaldehit Testi Deride Işık Haslığı Testi Deride Kalınlık Testi Deride Klorofenoller (PCP, TCP, TECP) Testi Deride Kopma Mukavemeti ve Uzama Testi Deride Krom (VI) Testi Deride Kuru Temizleme Solüsyonu Haslığı Testi Deride O-Fenilfenol Testi Deride pH Değeri Testi Deride Su Damlatma Haslığı Testi Deride Su Haslığı Testi Deride Sürtme Haslığı Testi Deride Ter Haslığı Testi Deride Yasaklı Azo Boyarmaddeler Testi Deride Yıkama Haslığı Testi Deride Yırtılma Mukavemeti Testi Halatların Fiziksel ve Mekanik Özellikleri Testi Kağıt Ürünlerde Emme Hızı Testi Kağıt Ürünlerde Gramaj Testi Kağıt Ürünlerde Kuru Kopma Mukavemeti Testi Kağıt Ürünlerde Toplam Emicilik Testi Kağıt Ürünlerde Uzama Oranı Testi Kağıt Ürünlerde Yaş Kopma Dayanımı Testi Koruyucu Eldivenlerin Genel Özellikleri ve Deney Metodu Koruyucu Giyeceklerin Yağmura Karşı Koruma Testi Mekanik Risklere Karşı Koruyucu Eldiven Testi Naylon Kolan Testi Profesyonel Kullanım İçin Yüksek Görülebilirlik Uyarısı Olan Giyecekler Aksesuar Testleri Ayakkabı Testleri Bebek Bakım Ürünleri Testleri Çanta Testleri Deri Ürünleri Testleri Deterjan Testleri Giyecek Testleri Ev Tekstil Ürünleri Testleri Halı Testleri Hazır Giyim Testleri İplik Testleri Kemer Testleri Kırtasiye Testleri Kişisel Bakım Ürünleri Testleri Kumaş Testleri Oyuncak Testleri Perde Testleri Toka Testleri Yer Döşemeleri Testleri

Deride Yasaklı Azo Boyarmaddeler Testi Yararları


Standartların Belirlenmesi

Tekstil analizleri, endüstriyel standartların oluşumuna katkıda bulunarak ürünlerin kalite seviyesini belirler.

Hedef Kitleyi Belirler

Doğru analizler, markanın hedef kitlesine daha uygun ürünler sunmasına yardımcı olur.

Riskleri Azaltır

Testler, üretim sürecinde ortaya çıkabilecek potansiyel hataları belirleyerek riskleri en aza indirir.

Yenilikçi Çözümler Sunar

Gelişmiş analiz yöntemleri, tekstil sektöründe daha yenilikçi çözümler sunulmasına olanak sağlar.

Kalite Yönetimi İyileşir

Tekstil analizleri, ürünlerin kalite standartlarına uygunluğunu doğrulayarak kalite yönetim süreçlerini güçlendirir.

Müşteri Memnuniyeti Arta

Doğru ve güvenilir testler, müşteri beklentilerini karşılayan kaliteli ürünler sunulmasına katkıda bulunur.

Sertifikanızı almak için bizimle iletişime geçin, bu adımı birlikte atalım!

Profesyonel gelişiminize destek olmak ve kariyer hedeflerinize ulaşmanız için yanınızdayız. Detaylı bilgi almak ve süreç hakkında rehberlik almak için bizimle iletişime geçin.

Sertifika Başvurusu